EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК отхвърли оценките по четири ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК отхвърли оценките по четири ОП

mail13:48 | 25.08.2009прегледи 647 коментарикоментари 0


Европейската комисия е върнала на българското правителство оценките за съответствие на четири от оперативните програми - "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ", съобщи говорителят за регионалната политика на ЕК Денис Абът.
Основната причина да бъдат отхвърлени оценките са продължаващите сериозни слабости в изграждането на централната информационна система за управление и контрол на проектите - ИСУН, каза Абът пред БНР.
Ако няма нужното одобрение на оценките не могат да стартират  междинните плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.
"България не е загубила пари. Няма определен краен срок за одобряване на оценките за съответствие. Това решение няма връзка и с авансовите плащания над 600 млн. евро, които България вече е получила. Тези пари са изплатени и Комисията няма да си ги иска обратно", каза Абът.
ЕК веднъж вече върна оценките на програмите миналата година заради недостатъчния административен капацитет на одитното звено и неработещата информационна система. В отговор звеното бе преобразувано в агенция към финансовото министерство.
"За нас информационната система е гаранция, че търговете се провеждат честно и открито, а парите се управляват прозрачно и според европейските изисквания", добави Абът.
Той съобщи,  че по програма "Човешки ресурси", чиято оценка бе депозирана в ЕК от миналото правителство, още не е взето решение. Оценките по ОП "Регионално развитие” и ОП "Околна среда” засега не са изпратени в Брюксел.


Тагове: ОП, оценки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048