EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК отпуска още €244 млн. за LIFE+

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК отпуска още €244 млн. за LIFE+

mail15:50 | 19.07.2011прегледи 689 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес одобри финансирането на 183 нови проекта по програмата LIFE+, която е насочена към опазване на околната среда, за периода 2007-2013 година, съобщи за БТА пресцентърът на Комисията. Проектите са от всички държави членки на ЕС и обхващат дейности, свързани с опазването на природата, климатичните изменения, политиката за околната среда, информационни и комуникационни инициативи. Общата инвестиция е в размер на 530 милиона евро, от които 244 милиона евро ще бъдат предоставени от ЕС.
"Програмата LIFE+ продължава да финансира висококачествени и новаторски проекти със значителна добавена стойност за ЕС. Тези проекти не само ще допринесат значително за опазването и подобряването на околната среда, включително и за борбата с климатичните изменения. Те ще помогнат също така за
увеличаването на информираността в Европа за ключовите екологични предизвикателства, пред които сме изправени, като премахването на обвързаността на растежа с използването на ресурси", заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник. След последната покана за участие с краен срок през септември 2010 година Комисията получи 748 кандидатури. От тях 183 бяха избрани за съфинансиране по трите компонента на програмата - LIFE+ "Природа и биологично разнообразие", LIFE+ "Политика и управление в областта на околната среда" и LIFE+ "Информация и комуникации". Петдесет и пет от тези проекти включват партньори от повече от една държава членка. Проектите по LIFE+ "Природа и биологично разнообразие" подобряват природозащитния статус на видове и местообитания, заплашени от изчезване. За проектите по този компонент е предвидена обща инвестиция от 223 милиона евро, от които ЕС ще предостави около 125 милиона евро.
Проектите по LIFE+ "Политика и управление в областта на околната среда" са пилотни проекти, подпомагащи разработването на новаторски идеи, технологии, методи и инструменти, свързани с политиките на ЕС. От 399-те получени предложения Комисията избра за финансиране 104 проекта, представени от широк кръг организации от публичния и частния сектор. За печелившите проекти се предоставя обща инвестиция от 286 милиона евро, от които ЕС ще предостави около 109 милиона евро. Проектите по LIFE+ "Информация и комуникации" се занимават с разпространение на информация и популяризиране на въпросите, свързани с околната среда, както и с провеждане на обучения и повишаване на осведомеността относно предотвратяването на горски пожари. От 146 получени предложения Комисията избра за финансиране 15 проекта в осем държави-членки, за които общите инвестиции са 20,4 милиона евро, като ЕС ще предостави около 10,1 милиона евро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164