EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК оползотворява озона на летищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК оползотворява озона на летищата

mail16:30 | 30.05.2011прегледи 914 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че предстои да представи идеи, чрез които капацитетът на най-големите летища да бъде оползотворяван по-ефективно.
Предвижда се до есента да бъдат направени предложения за промени в издаването на т. нар. слотове - фиксираните часове с право за излитане и кацане на самолетите на превозвачите на летища, които работят по тази система. Промените са насочени към въвеждането на минимум в използването на слотовете, т.е. превозвач, който има такива разрешения, да извършва минимум брой полети през съответния период. Това се налага, тъй като европейски експерти са установили, че слотовете не се използват пълноценно от притежателите им, а това блокира работата на други превозвачи.
Въвеждането на промените цели да донесе допълнителни приходи за сектора от пет милиарда евро в периода 2012-2025 година, както и да осигури възможност за обслужването на 28 милиона пътници допълнително всяка година. На ден в небето на Европа се извършват по 26 000 граждански полета, отбелязва ЕК. Засега се отчита, че системата "Единно небе" (Single European Sky) не работи ефективно. Говорител на Комисията уточни, че по тази причина полетите се извършват с излишни отклонения между навигационните точки, което води до повече време, прекарано от машините във въздуха и по-голямо замърсяване на околната среда. Същевременно превозвачите изпитват трудности да разширяват дейността си заради недостатъчния брой свободни слотове. Предлаганите промени предвиждат облекчаване на сектора, без да е необходимо да се разширяват съществуващите летища, срещу което има силна съпротива от гражданите, живеещи в съседство с големите европейски аерогари.

 


Тагове: ЕК, авиация, летища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg