EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК оневини испанските краставици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК оневини испанските краставици

mail11:30 | 02.06.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Последните изследвания на краставици, направени от властите в Германия и в Испания, показаха, че испанските зеленчуци не са причината за разпространението на бактерията Ешерихия коли, съобщи ЕК. Съответните германски служби са уведомили официално ЕК, че са приключили изследванията на всички взети проби. Макар че някои от пробите са показали наличието на бактерията, тя не е била от вида O104, който поразява човешкото здраве. Сходни тестове, извършени в Испания, също са дали отрицателни резултати. По тази причина ЕК отменя предупреждението за опасност от испанските краставици, издадено чрез системата за ранно оповестяване. Разследванията продължават, за да бъде установен потенциалният източник на разпространението на заразата, отнела живота на няколко души досега, допълва комисията.
Русия забрани вноса на пресни зеленчуци от всички страни от ЕС заради смъртоносната епидемия, предизвикана от бактерията Ешехирия коли 0104, предаде AFP, като цитира руската агенция за защита на потребителите. Шефът на агенцията Генадий Онишченко съобщи, че внесените досега зеленчуци от ЕС ще бъдат иззети от цялата територия на Русия. Според Онишченко, цитиран от РИА Новости, временната "крайно непопулярна мярка" е въведена, тъй като "в течение на месец ситуацията не е взета под контрол. Не са установени източниците на инфекцията и факторите за заразяване". "През последните дни положението рязко се влоши", добави главният санитарен лекар на Русия. Забраната ще остане в сила, "докато не бъдат представени убедителни данни какво става и докато обстановката не бъде стабилизирана", посочи той. Случаи на чревна инфекция се регистрират вече в 9 държави от ЕС. "Девет страни, над 1500 болни, 16 смъртни случая - колко още граждани на ЕС трябва да изгубят живота си, за да може националните органи в Европа най-сетне да се заловят конкретно с проблема?", запита Онишченко.
Освен Германия, случаи на остра чревна инфекция има в Австрия, Дания, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания, напомня Интерфакс. Според Онишченко, в ЕС са регистрирани 1243 потвърдени случая на заболяване, предизвикано от ентерохеморагична Ешехирия коли, посочва агенцията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg