EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК наистина търси място на ядрено хранилище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК наистина търси място на ядрено хранилище

mail15:39 | 18.02.2010прегледи 531 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще подготви през тази година рамково предложение за складирането на ядрените отпадъци в Европейския съюз, съобщи днес говорител на Комисията, цитиран от БТА.
Ядрени отпадъци от страни от ЕС може да бъдат транспортирани в Източна Европа за погребване в подземно хранилище, това обмислят страни-членки на ЕС, съобщи вчера  британският в.Times.
Проектът, който идва в момент на съживяване на интереса към атомната енергия, може да бъде стартиран по-късно през тази година от ЕК. Преговори относно транспортиране и съхраняване на ядрени отпадъци се водят между осем държави – Холандия, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Литва, Словения и България. Те ще се срещнат отново през май.
Реакцията на ЕК от днес е във връзка с медийни съобщения, че е възможно да започне складиране на отпадъчни ядрени материали от западни страни членки на Европейския съюз в източни.
Цел на предложението на Европейската комисия ще е и да се избегне "дъмпингът" по въпроса за складиране на ядрените отпадъци, добави говорителят.
Според него този проблем е изключително важен и в решаването му трябва да участват както националните правителства, така и ядрената индустрия. Вече се прилагат варианти за решаването му от Финландия, Франция и Швеция, а останалите страни в
Европейския съюз, които развиват ядрена енергетика, трябва да бъдат насърчавани да вървят в тази посока, изтъкна говорителят.
Това, което ще представи тази година Европейската комисия, ще е подобрена директива за третиране на ядрените отпадъци. Тя ще се основава на международно приетите принципи за сигурност и ще изисква от страните В Европейския съюз да приемат национални програми с точни срокове за изпълнение на залегналите в тях
мерки, добави той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg