EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК иска стабилни и отговорни банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК иска стабилни и отговорни банки

mail17:10 | 20.07.2011прегледи 387 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес представи предложения за промяна на начина на действие на осемте хиляди европейски банки, съобщи за БТА Генерална дирекция "Комуникации" на Представителство на Европейската комисия в България.
Общата цел е да се засили устойчивостта на банковия сектор в ЕС, като в същото време не бъде ощетено финансирането на икономическата дейност и растежа от банките. Предложенията на Комисията преследват три конкретни цели: 1. Изискване за банките да притежават повече и по-качествен капитал, за да бъдат самите те по-устойчиви на бъдещи шокове. Със своето предложение Комисията въвежда в Европа международните стандарти за банковия капитал, приети на равнище Г-20 и известни като споразумението Базел III. Европа ще има водеща роля в тази област, като приложи тези правила към над 8000 банки, представляващи 53 процента от световните активи. 2. Комисията иска да създаде и нова управленска рамка, като предостави на надзорните органи допълнителни правомощия за по-тясно наблюдение на банките и за предприемане на евентуални ограничителни действия при установяване на рискове. 3. Чрез комплектуване на цялото съответно законодателство Комисията предлага единен правилник за банково регулиране. Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние заяви следното: "Финансовата криза удари сурово европейските граждани и бизнес. Не можем да позволим на тази криза да се повтори, както не можем да позволим действията на някои финансови субекти да застрашават просперитета ни. Ето защо днес представихме предложения за засилване на стабилността на над осемте хиляди банки, които развиват дейност в Европа.
Банковият сектор ще трябва да притежава повече и по-качествен капитал всеки път, когато поема рискове. Това е ключова стъпка за прилагане на наученото от кризата и възприемането на нов подход към риска".
Предложението има две части: директива за достъпа до дейности по приемане на депозити и регламент за начина, по който кредитните институции и инвестиционните дружества упражняват дейността си. Двата правни инструмента представляват пакет и следва да се разглеждат заедно. Предложението е придружено от оценка на въздействието, в която се посочва, че реформата ще
намали значително вероятността от системна банкова криза. Регламентът съдържа подробни изисквания предпазливост на кредитните институции и инвестиционните дружества. С предложението на Комисията се увеличава равнището на собствен капитал на банките, както и качеството му. Предлага се също: да бъде въведен коефициент за ликвидност, чиито точни параметри и тяхното съотношение ще бъдат определени след период на наблюдение и преразглеждане през 2015 година; коефициентът на ливъридж да бъде обект на пруденциален надзор; промени, с които да се насърчават банките да прибягват до централен контрагент при клиринга на операциите си с деривати на извънборсовите пазари. В регламента се определя и единен набор от капиталови правила.
Новата директива покрива областите от обхвата на настоящата директива за капиталовите изисквания, където разпоредбите на ЕС (като изискванията за достъп и упражняване на банкова дейност, условията, при които банките могат да упражняват правото на свобода на установяване и на предоставяне на услуги, както и определянето на компетентните органи и принципите за пруденциален надзор) трябва да бъдат транспонирани от държавите членки в зависимост от собствения им национален контекст. Новите елементи в директивата са: подобрено управление; санкции; капиталови буфери; подобрен надзор С днешното предложение се заменя директивата за капиталовите изисквания (2006/48/EC и 2006/49/EC) с регламент и директива, което е още една значима стъпка за създаването на по-стабилна и сигурна европейска финансова система.
 


Тагове: ЕК, банки, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162