EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Иновациите са ключът към търговския успех

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Иновациите са ключът към търговския успех

mail15:50 | 10.08.2011прегледи 774 коментарикоментари 0


Най-големите компании в ЕС, които инвестират в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), очакват глобалните им инвестиции в тази област да нарастват с 5 процента годишно от 2011 до 2013 година. Това надвишава повече от два пъти миналогодишните предвиждания и представлява значителен подем в сравнение с 2009 година, когато се наложи тези дружества да съкратят бюджетите си за НИРД с 2,6 процента, съобщи българската пресслужба на Европейската комисия. По сведения от компаниите, взели участие в проучването, средно 27 процента от годишните им продажби представляват иновационни продукти, въведени на пазара през последните три години, което още веднъж показва, че иновациите са ключът към търговския успех и създаването на работни места. Посочените данни бяха публикувани днес от Европейската комисия в шестия "Преглед на ЕС на тенденциите в областта на бизнес-инвестициите в научноизследователската и развойна дейност" ("EU Survey on R&D Investment Business Trends") - проучване на предвижданията в областта на инвестициите в НИРД на 1000 европейски компании с най-големи инвестиции в тази сфера. Отзоваха се 205 от тях, което е една представителна извадка.
Европейският комисар по въпросите на изследвателската дейност, иновациите и науката науката Мойра Гийгън-Куин заяви: "Проучването ни радва с положителни икономически новини и дава основание за предпазлив средносрочен оптимизъм, като се има предвид, че научноизследователската и развойната дейност в сферата на бизнеса е главният двигател на устойчивото развитие и разкриването на работни места. За да постигнем обаче целите на стратегията "Европа 2020", включително увеличаването на инвестициите в НИРД в ЕС до 3 процента от БВП, прогнозните инвестиции за периода 2011-2013 г. трябва да бъдат осъществени на практика. В следващите години ще е необходимо да нарастват по-бързо и частните инвестиции в НИРД, както от страна на големите компании, включени в настоящото проучване, така и от страна на малките и средните предприятия. Ще очакваме реални резултати и от инициативата "Съюз за иновации", за да стане Европа по-привлекателно място за инвестиции в НИРД".
Компаниите, взели участие в проучването, очакват техните инвестиции в НИРД в ЕС да нарастват с 3 процента годишно през следващите три години. Въпреки че този процент е по-нисък от очаквания растеж в други региони на света, те предвиждат 75 процента от инвестициите им в НИРД да бъдат в рамките на ЕС. Най-високият процент на увеличение на инвестициите в НИРД се очаква в Китай (25 на сто), в Япония (17 на сто), в други европейски държави (8 на сто), в Индия (8 на сто) и в САЩ и Канада (5 на сто). Тази тенденция може да се проследи в три от четири предходни проучвания и показва, че компаниите в ЕС желаят да извлекат полза от растежа в развиващите се икономики, запазвайки в центъра на полезрението си ЕС. Това се потвърждава от техните данни относно номиналния размер на инвестициите в НИРД, който се предвижда през следващите три години да се увеличи с 2,2 млрд. евро в ЕС и с 2,7 млрд. евро извън ЕС. Като решаващи фактори с положително въздействие върху иновациите се посочват наличието на квалифициран персонал и публично подпомагане, като субсидии и данъчни облекчения. От значение е и сътрудничеството с други организации, например - висши учебни заведения. всички сектори изтъкват като отрицателен фактор разходите, свързани с правата на интелектуална собственост (ПИС), и времето, необходимо за осигуряване защитата на тези права. Това сочи колко е важно да се насърчи благоприятен за иновациите режим на ПИС - предложеният единен патент на ЕС ще бъде съществена крачка в тази посока.
През октомври 2011 година Европейската комисия ще публикува поредния "Обзор на резултатите за индустриалните инвестиции в областта на научноизследователската и развойната дейност в ЕС" ("EU Industrial R&D Investment Scoreboard") с класация на най-големите 1000 европейски и 1000 неевропейски компании-инвеститори според действителните им инвестиции в НИРД през 2010 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg