EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК изготви препоръки за сигурността на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК изготви препоръки за сигурността на АЕЦ

mail16:00 | 02.10.2012прегледи 357 коментарикоментари 0


Европейската комисия завършва препоръките си за сигурността на АЕЦ и се очаква да ги представи на Европейския съвет, насрочен за 18 и 19 октомври. Това съобщи Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Препоръките са изготвени на основата на извършените през миналата година изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ, както и на централи в няколко съседни държави, пожелали да се включат в проучването. Говорителят уточни, че съдържанието на препоръките ще бъде обсъдено на седмичното заседание на еврокомисарите в сряда.
Холцнер добави, че проверките на централите бяха извършени след катастрофата във Фукушима, като целта им беше да се установи дали европейските АЕЦ биха оцелели на сходно природно бедствие - цунами и наводнение, както и при самолетна катастрофа. Сценариите разглеждаха и случаи, в които електрозахранването на АЕЦ е изцяло прекъснато, допълни говорителят. Препоръките, които предстои да издадем, ще се отнасят за всички европейски централи - как най-важните мерки за сигурността да бъдат обезпечени, отбеляза тя. По нейните думи основните изисквания се съдържат в стандартите на Международната агенция за атомна енергия. Благодарение на извършените изпитания за пръв път в историята на Европа имаме оценка за състоянието на всички АЕЦ на континента, посочи говорителят. Препоръките ще отчетат в кои централи конкретни мерки и стандарти все още не са спазени, добави Холцнер. Тя посочи в отговор на въпрос, че ще бъде работа на отделните правителства да приложат препоръчаните мерки, а ЕК ще наблюдава, дали изискванията за сигурността са спазени. Говорителят не отговори на въпроса дали ЕК ще препоръча затварянето на конкретни блокове и централи, които не отговарят на изискванията и чието преустройство би било икономически необосновано.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg