EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК и Германия обсъждат "Северен поток 2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК и Германия обсъждат "Северен поток 2"

mail11:08 | 10.06.2016прегледи 882 коментарикоментари 0


 Многобройните обвинения, че Русия използва природния газ като инструмент за политически натиск, сега може да бъдат обърнати към източника им - Запада. В сряда Германия за първи път отправи към Русия изисквания за реализирането на „Северен поток 2“. Едно от тях носи чисто политически характер и естествено, е свързано с Украйна, коментира руският вестник „Взгляд“.
Вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел заяви, че Германия е готова да подкрепи „Северен поток 2“ при спазването на три основни условия. Първо, проектът да отговаря на правилата на ЕС, второ – да няма никакви отрицателни последствия за транзита на газ през Украйна, и трето – да не възпрепятства газовите доставки за Източна Европа.
Габриел уверява, че според Германия проектът трябва да бъде оценяван от икономическа, а не от политическа гледна точка, но в същото време условията имат явен политически привкус, коментира вестникът.

„Ние имаме ясна правова позиция и съм сигурен, че тя се споделя от юридическата служба на ЕК. Тя се състои в това, че газопроводът не попада под действие на законите, които функционират на вътрешния пазар на ЕС“, заяви Габриел.
Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителството на две газопроводни ниши с обща мощност 55 млрд. куб. м. газ годишно от руското крайбрежие, през Балтийско море, до Германия. На „Газпром“ ще принадлежат 50 % от проекта, европейските компании OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper по 10 %. Новият тръбопровод ще бъде построен до вече опериращия „Северен поток“.
      


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg