EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК заложи по- големи разходи в бюджета на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК заложи по- големи разходи в бюджета на ЕС

mail16:40 | 26.11.2010прегледи 550 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи нов проектобюджет на Европейския съюз за 2011 г. с надеждата той да бъде много скоро одобрен от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент и организацията да не започне следваща година без официално приет бюджет.В новия проект са планирани разходи от 126,5 милиарда евро. Това е с 2,9 на сто повече от разходите за тази година, както настояваха някои страни членки на Европейския съюз. По-големите пера сред тях са за устойчив растеж - 64,5 милиарда евро, за опазване и управление на природните ресурси - 58,7 милиарда евро, за засилване на ролята на Европейския съюз като международен партньор - 8,8 милиарда евро, за европейската администрация - 8,1 милиарда евро.
Преди две седмици Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент не успяха да се споразумеят за бюджета на Европейския съюз през 2011 г. и се очерта заплахата съюзът да започне новата година без бюджет.
Причината за неуспеха на бюджетните преговори между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент бе, че две страни членки - Великобритания и Холандия, отказаха да приемат условията, поставени от парламента, за да одобри увеличение на бюджета за 2011 г. само с 2,9 на сто. Срещу това Европейският парламент настоя да бъдат засилени пълномощията му при определяне на бюджетните пера и приемането на бюджета, което е залегнало в Лисабонския договор.
Ако до 31 декември не бъде постигнато споразумение между двете институции в рамките на т.нар. "помирителна процедура", от 1 януари ще започнат да се изплащат "временните дванайсетици" или по 1/12 месечно от бюджетните разходи в бюджета за 2010 г.
Според комисаря Януш Левандовски, който отговаря за бюджета и финансовото програмиране, това ще затрудни функционирането на Европейския съюз, защото всяка нова инициатива или проект извън тазгодишния бюджет не могат да бъдат финансирани с европейски средства от новия.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg