EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК дава € 1.199 млн. на Черна гора за финансова регулация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК дава € 1.199 млн. на Черна гора за финансова регулация

mail13:59 | 15.12.2009прегледи 449 коментарикоментари 0


Европейската комисия дава € 1 199 966 за туининг проекта “Укрепване на регулаторния и надзорен капацитет на финансовите регулатори” в Черна гора. Това съобщава БНБ, която заедно с Комисията за финансов надзор и Централната банка на Нидерландия се явяват управляващи институции от Европейския съюз.
Финансирането се осигурява от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на ЕК, като проектът е със срок от 18 месеца. Институциите бенефициенти са Централната банка на Черна гора, Комисията по ценни книжа (КЦК) на Черна гора и Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) на Черна гора. От страна на Черна гора проекта ще се управлява от министъра на финансите Милорад Катнич.
Туининг проектът има за цел усъвършенстване капацитета на институциите за регулиране на финансовия сектор за по-ефективен и ефикасен надзор върху финансовите пазари и институции в съответствие с общностното право на ЕС. Той ще се прилага в четири области: банков надзор и финансова стабилност, ценни книжа и пенсионни фондове, застрахователно дело, и предотвратяване изпирането на пари, финансирането на тероризма и други форми на финансова престъпност. Благодарение на помощта, предоставена по туининг проекта, ще бъдат транспонирани повече от десет директиви на ЕС в областта на финансовия сектор.
Капацитетът на персонала на институциите в Черна гора ще бъде укрепен чрез 630 дни обучение, което ще бъде предоставено от 76 експерти от Българската народна банка, Централната банка на Нидерландия (и българската Комисия за финансов надзор.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg