EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: "Газпром" засега изпълнява договорите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: "Газпром" засега изпълнява договорите си

mail08:30 | 15.10.2021прегледи 749 коментарикоментари 0


Брюксел, Кор. на БТА Николай Желязков
Засега "Газпром" изпълнява договорите за доставка на газ за държавите от ЕС, но почти не предлага допълнителни количества. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при представянето на предложенията на Европейската комисия за краткосрочно противодействие на нарасналите цени на енергоносителите.
Тя добави, че комисията разговаря със своите партньори, доставчици на горива. По нейните думи Норвегия е обявила началото на допълнително производство на газ от 1 октомври. Симсон съобщи, че през следващите седмици ще посети страните от Залива и вече е разговаряла с представители на Катар за състоянието на енергийните цени.
Попитана дали ЕК предлага държавите от ЕС да намалят облагането на горивата, еврокомисарят посочи, че правителствата имат възможност да определят размера на акцизите по своя преценка. Тя добави, че изборът на източниците на енергия е също в ръцете на държавите и те могат да решат да продължат използването на ядрена енергия. По думите й атомната енергия е сред източниците с ниско замърсяване за околната среда и много държави от ЕС вече са изразили намерение да продължат да я използват.
Насърчаваме производството на водород, защото това е работещо решение за случаите, където замяната на газа с ток е невъзможна, заяви Симсон. По нейните думи засега в държавите от ЕС, които са сключили дългосрочни договори за доставка на газ, промените на пазара не се отразяват твърде много. ЕК уточни, че ЕС зависи от внос за 97 но сто от използваните течни горива и 90 на сто от потребявания газ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg