EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК: България уязвима при спиране на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: България уязвима при спиране на газа

mail13:53 | 03.07.2009прегледи 650 коментарикоментари 0


pipeline_111България, Словакия, Гърция и държавите от бивша Югославия, които все още не са членки на Европейския съюз, са най-застрашени от нова газова криза, стана ясно на заседанието на координационната група на ЕС по газовите въпроси, която вчера в Брюксел анализира готовността на 27-те за потенциални проблеми с доставките и препоръча на страните членки да се презапасят със синьо гориво, съобщава Expert.bg.
В тази връзка изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов успокои обществеността, че газохранилището в Чирен е пълно до горе. Той обясни, че ударното нагнетяване се прави сега не само заради посрещането на нуждите през зимния сезон, но и заради по-ниската цена на газа.
Ако разчитаме на хранилището в Чирен, при евентуална нова газова криза можем да изкараме около 2 месеца. Гогов, обаче, припомни, че един танкер с втечнен газ, който купихме през януари, стои в Гърция и също може да ни спасява при нужда.
В момента "Булгаргаз" преговаря с концесионера на находището в Галата - "Мелроуз", за превръщането на обекта във второ газохранилище. Ако преговорите се увенчаят с успех и държавната газова компания поеме управлението на находището, още в близките месеци там могат да се нагнетят към 200 милиона куб. м. синьо гориво.
В най-кратки срокове българското правителство ще трябва да осъществи и връзки с газопроводните системи на Румъния и Гърция, каквито са разпоредбите на ЕС. Припомняме, че от общността ни отпуснаха приблизително 30 милиона евро за между системните връзки, но при условие изграждането им да стартира до 2011 г. В противен случай ще загубим парите.
Европа се презапасява с природен газ заради неясната ситуация с резервите в хранилищата на Украйна. За да осигури безпроблемното транзитиране на руски газ до Европа, Украйна трябва да нагнети приблизително 20 млрд. куб. м. синьо гориво, От Киев, обаче, не дават информация с какви количества суровина разполагат, а и намалиха доставките за собствени нужди.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134