EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК, Facebook, Twitter & др. срещу речта на омразата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК, Facebook, Twitter & др. срещу речта на омразата

mail12:45 | 01.06.2016прегледи 1919 коментарикоментари 0


Днес Комисията заедно с Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft (ИТ дружествата) оповестяват кодекс на поведение, който включва серия от ангажименти за борба с разпространението в Европа на незаконната реч на омразата онлайн.

ИТ дружествата подпомагат Европейската комисия и държавите — членки на ЕС в усилията за справяне с предизвикателството да се гарантира, че онлайн платформите не предоставят възможности за масово разпространение в интернет на незаконни изказвания, пораждащи омраза.  Те споделят, наред с други платформи и дружества в областта на социалните медии, колективна отговорност и гордост при насърчаването и улесняването на свободата на словото в интернет. Въпреки това Комисията и ИТ дружествата са наясно, че разпространението онлайн на незаконни изказвания, пораждащи омраза, оказва отрицателно въздействие не само върху групите или отделните лица, които са визирани, но и върху онези, които прокламират свободата, толерантността и недискриминацията в нашите отворени общества, и има възпиращ ефект върху демократичния дискурс на онлайн платформите.

С цел да се предотврати разпространението на такива изказвания от съществено значение е да се гарантира, че съответните национални закони за транспониране на Рамковото решение на Съвета относно борбата с расизма и ксенофобията се прилагат изцяло от държавите членки, както в онлайн, така и в офлайн средата. Въпреки че ефективното прилагане на разпоредбите за криминализиране на изказванията, пораждащи омраза, зависи от наличието на надеждна система за налагане на наказателноправни санкции срещу отделните разпространители на такива изказвания, това трябва да бъде допълнено от действия, с които да се гарантира, че незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза, се разглеждат незабавно от страна на онлайн посредниците и платформите на социалните медии след получаване на валидно уведомление в рамките на подходящ период от време. За да се счита за валидно в това отношение, съответното уведомление трябва да е достатъчно точно и достатъчно обосновано.

С подписването на настоящия кодекс на поведение ИТ дружествата поемат ангажимент да продължат своите усилия за справяне с незаконните изказвания в интернет, пораждащи омраза. Това ще включи постоянното разработване на вътрешни процедури и обучението на персонала, за да се гарантира разглеждането на по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, премахването или прекратяването на достъпа до подобно съдържание. ИТ дружествата също така ще се стремят да укрепят своите настоящи партньорства с организации на гражданското общество, които ще помогнат за обозначаване на съдържанието, което подбужда към поведение на насилие и омраза. ИТ дружествата и Европейската комисия също така се стремят да продължат своята работа по идентифициране и насърчаване на независими ответни изказвания, нови идеи и инициативи и за подпомагане на образователни програми, които насърчават критичното мислене.

ИТ дружествата подчертават също, че настоящият кодекс за поведение има за цел да ръководи техните собствени дейности, както и обмена на добри практики с други интернет дружества, платформи и оператори на социални медии.

Кодексът на поведение включва следните публични ангажименти:                                                                     

ИТ дружествата, които поемат водещата роля в борбата срещу разпространението онлайн на незаконни изказвания, пораждащи омраза, се споразумяха с Европейската комисия за кодекс за поведение, определящ следните публични ангажименти:                                                                                                                      

ИТ дружествата разполагат с ясни и ефективни процедури за преглед на уведомленията относно незаконни изказвания, пораждащи омраза, в рамките на техните услуги, за да могат да премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание. ИТ дружествата въвеждат правила или общностни насоки, поясняващи, че забраняват насърчаването на подбуждане към насилие и омраза.

След получаване на валидно уведомление за премахване на съдържание ИТ дружествата разглеждат тези искания в съответствие със своите правила и общностни насоки и, когато е необходимо, в съответствие с националните закони за транспониране на Рамково решение 2008/913/ПВР, в рамките на специални екипи за преглед на исканията.

ИТ дружествата разглеждат по-голямата част от валидните уведомления за премахване на незаконни изказвания, пораждащи омраза, за по-малко от 24 часа и, ако е необходимо, премахват или прекратяват достъпа до подобно съдържание.

В допълнение към горепосоченото, ИТ дружествата обясняват и повишават осведомеността на своите потребители относно видовете съдържание, които не са разрешени по силата на техните правила и общностни насоки. Системата за уведомяване би могла да се използва като инструмент за тази цел.

ИТ дружествата предоставят информация относно процедурите за изпращане на уведомления с цел повишаване на бързината и ефективността на комуникацията между органите на държавите членки и ИТ дружествата, по-специално по отношение на уведомленията и във връзка с прекратяването на достъпа или премахването на незаконни изказвания в интернет, пораждащи омраза. Информацията се изпраща на националните звена за контакт, определени от ИТ дружествата и съответната държава членка. Това също така ще позволи на държавите членки, и по-специално на техните правоприлагащи агенции, да се запознаят допълнително с методите на дружествата за разпознаване и уведомяване за незаконни изказвания онлайн, пораждащи омраза.

ИТ дружествата насърчават оповестяването и обозначаването на съдържание, което насърчава подбуждането към насилие и омраза, с помощта на експерти, по-специално чрез партньорства с организации на гражданското общество (ОГО) и чрез предоставяне на ясна информация за правилата и общностните насоки на отделните дружества и за правилата по отношение на докладването и процедурите за уведомяване. ИТ дружествата се стремят да укрепват партньорствата си с ОГО чрез разширяване на географския обхват на тези партньорства и, когато е целесъобразно, предоставят подкрепа и обучение, за да могат партньорите от ОГО да изпълняват ролята на „доверен докладчик“ или еквивалентна роля, при надлежно зачитане на необходимостта от запазване на тяхната независимост и надеждност.

ИТ дружествата разчитат на подкрепа от държавите членки и Европейската комисия, за да гарантират достъп до представителна мрежа от партньори от ОГО и „доверени докладчици“ във всички държави членки, с цел подпомагане на предоставянето на висококачествени известия. ИТ дружествата публикуват информацията за „доверените докладчици“ на своите уебсайтове.

ИТ дружествата провеждат редовни обучения за своите служители относно последните тенденции в обществото и обменят мнения във връзка с възможностите за по-нататъшно подобрение.

ИТ дружествата укрепват сътрудничеството помежду си, както и с други платформи и дружества в областта на социалните медии, за да се засили обменът на добри практики.

ИТ дружествата и Европейската комисия, признавайки значението на независимите ответни изказвания, насочени срещу реториката, пораждаща омраза и предразсъдъци, се стремят да продължат своята работа по идентифициране и насърчаване на независими ответни изказвания, нови идеи и инициативи и за подпомагане на образователни програми, които насърчават критичното мислене.

ИТ дружествата укрепват сътрудничеството си с ОГО за предоставяне на обучения за най-добрите практики за противодействие на реториката, пораждаща омраза и предразсъдъци, и разширяват мащабите на своята активна информационна дейност, насочена към ОГО, за да им помагат при провеждането на ефективни кампании в подкрепа на ответни изказвания. Европейската комисия, в сътрудничество с държавите членки, допринася към тези усилия, като предприема действия за описване на конкретните нужди и искания на ОГО в тази насока.

Европейската комисия, в сътрудничество с държавите членки, насърчава спазването на ангажиментите, изложени в настоящия кодекс на поведение, и сред други подходящи платформи и дружества в областта на социалните медии.

ИТ дружествата и Европейската комисия се споразумяват редовно да оценяват обществените ангажименти в този кодекс за поведение, включително тяхното въздействие. Те също така се договарят да обсъдят допълнително начините за насърчаване на прозрачността и на ответните изказвания и алтернативните послания. За целта ще се провеждат редовни срещи и до края на 2016 г. резултатите от проведена предварителна оценка ще бъдат оповестени на Групата на високо равнище за борба с расизма, ксенофобията и всички форми на нетърпимост.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg