EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ подписа гаранционни споразумения с 4 банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ подписа гаранционни споразумения с 4 банки

mail06:55 | 01.02.2024прегледи 490 коментарикоментари 0


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и представителите на четири банки в страната - Пощенска Банка, ПроКредит Банк България, ОББ и УниКредит Булбанк подписаха първите гаранционни споразумение по линия на Националния план за възстановяване и развитие (НПВУ). Домакин на събитието беше Министерството на иновациите и растежа (МИР), като сред присъстващите официални лица бяха Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа.

От страна на ЕИФ документите бяха подписани от Винсент Ван Стийнсел,  директор "Финансови програми" на ЕИФ, а от страна на банките от Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на УС на Пощенска Банка, Камелия Минева и Румяна Тодорова – изпълнителни директори и членове на УС на ПроКредит Банк България, Десислава Симеонов, изпълнителен директор и член на УС на ОББ и Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.  Христо Стоянов, представител на ЕИФ в София, Марина Кирова, съветник "Икономическо управление Европейски семестър" към Представителството на ЕК в София също бяха сред официалните лица.

"Започваме 2024 година с много сериозна подкрепа на пазара за малкия и среден бизнес в страната, с цел компаниите да се модернизират и разраснат дейността си, както и да бъдат подкрепени в прехода си към едно по-зелено бъдеще," каза Теодор Радонов, ръководител на представителството на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България, при откриването на церемонията по подписването на гаранционните споразумения. 

Предоставените гаранции са в размер на близо 300 млн. евро. Общият обем, който се очаква да се мобилизира, благодарение на гаранционните инструмента, е в размер на почти 4 млрд. лева. 

В рамките на "Гаранцията за конкурентоспособност на малките и средни предприятия" (в размер на 150 млн. лв.) банките ще предоставят заеми при преференциални условия на малки и средни предприятия, за да подпомогнат укрепването на тяхната устойчивост и повишаване на тяхната производителност на фона на икономическа несигурност. Гаранцията за устойчивост (също в размер на 150 млн. лв.) ще бъде насочена към инвестиции в действия по климата, енергийна ефективност и възобновяема енергия от малки и средни компании и жилищни асоциации в подкрепа на прехода към зелена икономика.

Освен частния сектор, за отпускане на кредити по втория гаранционен инструмент могат да кандидатстват и физически лица, и Сдружения на собственици на етажната собственост.  

"Тези гаранции не само ще се насърчат инвестициите за действия в областта на климата, но и ще укрепят устойчивостта и конкурентоспособността на българския бизнес", каза министър Милена Стойчеава. Тя подчерта, че от началото на мандата на програмата JEREMIE през 2009 година, сътрудничеството с ЕИФ е крайъгълен камък в преобразяването на българската икономика.

"Подписването на тези два финансови инструмента стана възможно, благодарение на дългосрочното и отлично сътрудничество с българските власти и особено с МИР," посочи на свой ред Винсент Ван Стийнсел. "Това беше възможно и благодарение на усилената работа и ангажимент на ЕК, която възложи на нас изпълнението на специало заделения финансов ресурс за България по линия на InvestEU. И накрая всичко това ще може да се осъществи само ако имаме надеждни партньори на терен." 

От МИР възложиха на ЕИФ изпълнението на финансовите инструменти от НПВУ в размер на 660 млн. лв., като подписаха споразумения за управление на дялови и дългови инвестиции през декември 2022 г. През ноември започна единият финансов инструмент – Капиталов фонд за възстановяване и развитие, който ще подкрепи българския бизнес с 360 млн. лв. за иновации и инфраструктура.


Тагове: ЕИБ, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158