EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Една цена за руския газ в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Една цена за руския газ в ЕС

mail11:10 | 04.05.2014прегледи 1456 коментарикоментари 0


Във Варшава по време на тристранен разговор Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС иска една цена на руския газ за всички държави членки, предаде Ройтерс. Йотингер говори във Варшава след среща с полския премиер Доналд Туск, който лансира идеята за създаване на европейски енергиен съюз и общо закупуване на руския газ.
"Искаме еднаква цена на газа на общия европейски пазар", каза Йотингер на съвместна пресконференция. Според него в Европа трябва да има "паневропейски мрежи за природния газ и електричеството, включващи повече енергийни връзки между държавите, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия".
Украинският министър на енергетиката Юрий Продан призова за прекратяване на строителството на газопровода "Южен поток", което според него е икономически необосновано. Той каза това пред журналисти преди началото на тристранните преговори във Варшава между Русия, Украйна и ЕС по газовите въпроси.
След срещата руският енергиен министър Александър Новак каза, че "Газпром" ще ограничи доставките на газ за Украйна през юни, ако не получи предварително заплащане през май. Той изрази тревога, че Украйна може да не бъде в състояние да съхранява достатъчни количества газ през летните месеци за транзитирането му до европейските страни за зимния сезон.
Евросъюзът признава неизпълнението от страна на Украйна на задълженията й по газовите договори с Русия, заяви от своя страна еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция след среща с представители на Руската федерация и Украйна във Варшава.
В същото време украинският енергиен министър Юрий Продан увери, че Киев ще изпълнява задълженията си за транзита на газ към Евросъюза.
Украйна е надежден партньор по транзита на газ за ЕС и ще изпълни своите задължения, каза той след тристранните преговори.

От 1-ви април цената на руския газ за Украйна се увеличи до 485 долара за хиляда куб.м.
Източник:БНР
 


Тагове: газ, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg