EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Една държава - един приоритетен продукт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Една държава - един приоритетен продукт"

mail16:35 | 08.11.2022прегледи 1122 коментарикоментари 0


Ключова инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) за подпомагане на страните да популяризират своите отличителни хранителни и селскостопански продукти направи голяма крачка напред с първите пет посочени демонстрационни страни - Бангладеш, Египет, Малави, Тринидад и Тобаго и Узбекистан, съобщи ФАО.

Глобалното действие за една държава с един приоритетен продукт (OCOP) има за цел да изгради по-устойчиви вериги за стойност на храните, да подпомогне семейните и дребните фермери да бъдат печеливши и да подобрят прехраната си, да сведе до минимум използването на химически суровини и природни ресурси, да намали загубата на храна и отпадъците, и да ограничи отрицателните въздействия върху околната среда.

Общо 78 нации от пет региона на ФАО бяха определени като потенциални проектни страни, планиращи да популяризират 50 специални селскостопански продукта (SAP) в рамките на OCOP, който беше стартиран от ФАО миналата година.

Специалните селскостопански продукти, обхващащи всички видове селскостопански продукти, са известни на местно ниво, достъпни или недостатъчно използвани и имат потенциала да бъдат популяризирани на национални, регионални и международни пазари.

"Те включват полски и градинарски култури, както и горски и животновъдни продукти, местно известни и уникални за конкретните агроекологични региони, играят важна роля за постигане на продоволствена сигурност и хранене и имат потенциала да бъдат популяризирани на местни, регионални и международни пазари", каза генералният директор на ФАО Ку Донгю в своите забележки по време на събитието по откриването.

Уникален бизнес модел помага на дребните стопани

Уникалният бизнес модел на OCOP има за цел да помогне на дребните фермери да увеличат производството си на храни по устойчив начин, да генерират по-високи доходи и да подобрят поминъка, поставяйки фермерите и техните общности в центъра.

Първата фаза, която се очаква да започне през януари 2023 г., ще има за цел да включи голяма част от заявленията, получени от 78-те държави. Те ще включват главно специални селскостопански продукти, базирани на полски и градинарски култури, отразяващи вида на направените заявки, но не изцяло ограничени до тях.

Втората фаза ще обхване останалите държави (и потенциални нови), ще използва опита, натрупан с OCOP, и ще започне през юли 2023 г.

Страните от първия кръг на демонстрационния проект, идентифицирани за прилагане на OCOP, са: Бангладеш, представляващ Азия и Тихоокеанския регион, който ще популяризира джакфрута (хлебно дърво); Египет, представляващ региона на Близкия изток и Северна Африка, който ще популяризира финиковата палма; Малави, представляващ Африканския регион, който ще рекламира бананите; Тринидад и Тобаго, представляващ региона на Латинска Америка и Карибите, който ще рекламира какаото; и Узбекистан, представляващ региона на Европа и Централна Азия, който ще популяризира сладката череша.

Тези пет страни по демонстрационни проекти за прилагане на OCOP ще споделят и разпространяват своя опит, иновации и технологии по време на разработването на техните специални селскостопански продукти. Беше стартиран и специален глобален OCOP уебсайт на ФАО, който ще бъде полезна платформа за споделяне на информация и уроци, научени по време на изпълнението.

Координация за справяне с предизвикателствата

Проектите на OCOP за държави ще координират финансови, технически и човешки ресурси за справяне с основните предизвикателства, идентифицирани за специални селскостопански продукти, и ще подкрепят фермерите и другите заинтересовани страни за по-нататъшно развитие на веригата за стойност.

OCOP ще съсредоточи усилията си върху продукти от сухите земи, които представляват над 43 процента от общата земна площ в света и са дом на около 2 милиарда души, от които около 90 процента са в развиващите се страни; тропиците, които съставляват 40 процента от повърхността на Земята и са дом на над 40 процента от световното население, и планините, които покриват 25 процента от земната повърхност и пряко поддържат 12 процента от световното население.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158