EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Единството е сила" - мото на кампанията за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Единството е сила" - мото на кампанията за еврозоната

mail12:05 | 22.01.2024прегледи 612 коментарикоментари 0


24-годишният Георги Георгиев-Аршата спечели конкурса на Министерството на финансите за лого и слоган

„България има реалистичен шанс да влезе в еврозоната, както е планирала – от началото на 2025 година.“  Това заяви заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев по време на пресконференция в МФ, на която представи официалните лого и слоган на кампанията за присъединяването на България в еврозоната. Конкурсът беше спечелен от студента в Националната художествена академия (НХА) Георги Георгиев-Аршата.

Изграждането на обща иновативна и модерна визуална идентичност е ключов елемент за кампанията, в изпълнение на Комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната. Логото и слоганът ще се използват в материали на българските институции, ангажирани с кампанията, за всички комуникационни канали – печатни, аудио и видео материали и послания в телевизия, радио, интернет и дигитално пространство, свързани с периода преди, по време на и след въвеждане на единната европейска валута в България. Разработени се в цялостна система за визуална идентичност – бранд бук. „Целта на кампанията е да  информира хората и да се бори с дезинформацията, да отговаря на истинските потребителски въпроси от гражданите и от бизнеса за приемането на еврото като национална валута“, допълни заместник-министър Яйджиев.

Логото на кампанията съдържа в себе си три основни елемента - българския флаг, знака за еврото и евромонетата. Трикольорът е художествено вплетен в хоризонталните елементи на класическия знак за евро, а композицията е изградена в поредица от концентрични кръгове, които са в пропорцията на монета от едно евро.

Според автора на мотото Георги Георгиев „Единството е сила“ е вдъхновено от добре познатата легенда за кхан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки. Според автора слоганът символизира и силата, която България днес черпи като част от голямото европейско семейство, още повече присъединяването на страната към еврозоната е последна фаза в рамките на европейската ни интеграция. „Слоганът е най-краткият вариант на тази легенда. Единството е сила, както ние ставаме единни с Европейския съюз по още един начин, като сме с единна валута. В подобен конкурс, хора като мен, които се занимават с дизайн, участват, за да може работата им да послужи за нещо истинско“ – коментира победителят Георги Георгиев-Аршата.

Журито на конкурса беше съставено от професионалисти в сферата на художествените и визуалните изкуства. В него безвъзмездно се включиха доц. д-р Светлин Балездров от Националната художествена академия, Кирил Златков от Съюза на българските художници, Александър Христов от Българската асоциация на ПР агенциите и Петър Кесерджиев от Българската асоциация на комуникационните агенции, както и представители на Българската народна банка, Министерския съвет и Министерството на финансите. С най-голяма подкрепа беше избран проектът на  Георги Георгиев-Аршата.

Победителят в конкурса Георги Георгиев-Аршата е на 24 години. Предстои да завърши магистратура „Визуална комуникация“ в Националната художествена академия, в катедра „Плакат“. Учил е „Рекламна графика “ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. През 2022 година завършва бакалавърска степен „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Има и втора специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ и в момента преподава на ученици в Математическата гимназия в Пловдив, както и на деца в детска градина в града. Печели редица награди в конкурси и участия в изложби.

Министерството на финансите обяви конкурса за избор на лого, слоган и разработване на бранд книга (бранд бук) в края на октомври 2023 г. и съобщи за края му със съобщение на страницата си - https://www.minfin.bg/bg/news/12481


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg