EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Единният пазар 20 години по-късно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единният пазар 20 години по-късно

mail13:30 | 01.10.2012прегледи 475 коментарикоментари 0


Двайсет години след създаването си единният пазар покрива 500 млн. потребители и има съществен принос за благосъстоянието в Европа. Въпреки успехите обаче в някои отношения съществува разрив между очаквания и реалност. Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент гласува доклад, настояващ за разрешаването на основните проблеми, посочвани от граждани и предприятия, сред които са признаването на квалификации, откриването на банкови сметки, облагането зад граница и регистрацията на кола в чужбина.
Докладът на Regina Bastos (ЕНП, Португалия) идва в отговор на изследване на Комисията за основните оплаквания на гражданите и бизнеса относно функционирането на единния пазар. Изследването бе осъществено по искане на Парламента. ЕП ще гласува позицията си в пленарна зала през октомври.
Слабости на единния пазар
Някои от най-често посочваните проблеми са: признаване на професионални квалификации; тежки процедури в областта на социалното осигуряване; дискриминационни трудови практики; данъчни бариери за чуждестранни работници и работодатели; сложен и скъп процес на регистрация на автомобили; пречки за чуждестранни компании, желаещи да стартират бизнес или да участват в търгове за обществени поръчки.
Проблемите според Комисията произтичат от липсата на информация (хората често не разбират правата си или не знаят как да потърсят помощ), проблеми в прилагането на законодателството или законодателни пропуски (в някои области законодателната рамка не отговаря на очакванията на гражданите).
Основни искания на доклада
Депутатите искат от Европейската комисия да излезе с конкретни планове за преодоляване на констатираните проблеми. Те очакват да бъде разработена модерна рамка за признаване на професионалните квалификации, например чрез изготвянето на европейска професионална карта. Друга насока на работа следва да бъде насърчаване на програмите за мобилност на млади хора.
Текстът, приет от парламентарната комисия по вътрешен пазар, също призовава страните-членки да модернизират своята администрация и да разширят ползването на електронни приложения. Комисията на свой ред следва да развие портала "Вашата Европа" в дигитален справочник за всички аспекти на единния пазар. Депутатите искат и да се проведе информационна кампания за това откъде гражданите могат да получат помощ, ако се сблъскат с проблеми.
Не на последно място, докладът изтъква големият брой процедури за нарушения на законодателството на ЕС в тази област, като случаите в процес на разглеждане към края на 2010 г. са били около 2 100. Държавите-членки трябва да гарантират правилното и навременно транспониране на законодателството, заключава текстът.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg