EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Единен управляващ орган за европрограмите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единен управляващ орган за европрограмите

mail14:20 | 02.08.2011прегледи 619 коментарикоментари 0


Реформата в усвояването на средствата от ЕС предвижда изработване на специален закон и сформиране на един Управляващ орган за всички оперативни програми. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред журналисти днес. Той отбеляза, че не е необходимо да има отделни управляващи органи за всяка програма, както е досега, тъй като процесите в тях са сравнително еднотипни.
Предвижда се изграждане на 6 междинни звена на териториален принцип, които ще работят по всички оперативни програми. Те ще са разпределени в шестте района на планиране, като не е задължително да са в центровете на районите. По думите на Дончев създаването на нови структури не означава, че ще се назначават нови служители. Идеята е част от експертите, които работят в столицата да се преместят във вътрешността на страната. В отговор на въпрос министър Дончев отбеляза, че мотивация за преместването на служителите ще бъде тяхното заплащане.
Според министъра няма как да им се заплащат командировъчни или други допълнителни бонуси. Половината от администрацията по фондовете ще замине по районите за планиране, добави министърът. Той каза, че в момента младшите експерти са със 700-750 лв. По думите му има някои програми, като например "Транспорт", където трябва да се повишат заплатите на служителите. Моделът на заплащане трябва да бъде реорганизиран така, че да отчита работата и постиженията на съответния служител. Системата трябва да е готова през тази година и промените да започнат поетапно да се прилагат. Те обаче ще започнат да действат през следващия програмен период, каза министърът. Това по думите му се прави с цел да не се блокира системата за половин година, каквото ще се случи, ако се приложи изведнъж. Не е ясно все още и какъв ще бъде статутът на единствения Управляващ орган - агенция, министерство или звено към МС, каза министърът, като отбеляза, че са най-близо до идеята да бъде агенция.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165