EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Египет: СРЗ става $194

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Египет: СРЗ става $194

mail09:45 | 12.02.2024прегледи 484 коментарикоментари 0


Египет увеличава минималната работна заплата в обществения сектор с 50 процента до шест хиляди египетски паунда (194 долара) от началото на март на фона на високата инфлация в най-многолюдната арабска държава, съобщава в. "Дъ нешънъл".

Новият “пакет за спешна социална подкрепа”, обявен от президента Абдел Фатах ас Сиси, идва в момент, когато северноафриканската страна е изправена пред продължаващи икономически затруднения. Пакетът предвижда периодично увеличаване с между 10 и 15 процента на заплатите в бюджетната сфера.

Част от заделените средства ще бъдат насочени към учителите, университетските преподаватели, лекарите и медицинските сестри. Заложено е и откриването на 120 000 работни места в образованието, здравеопазването и администрацията. 

Пакетът включва вдигане на пенсиите на тринадесет милиона граждани с петнадесет процента от следващия месец. С петнадесет процента повече ще са средствата за програмата "Такафул и Карама", която дава стипендии на деца без родители и подпомага възрастни хора. Наред с това необлагаемият доход ще бъде увеличен от 45 000 на 60 000 паунда. 

Недостигът на чуждестранна валута в Египет забави развитието на редица сектори, които разчитат основно на американския долар за внос на продукти и компоненти, отбелязва "Дъ нешънъл". 

През 2022 г. правителството се споразумя с МВФ за отпускането на заем в размер на три милиарда долара. До момента арабската република е получила само първия транш от 350 милиона долара. Първият и вторият преглед на заема, първоначално планирани през март и септември м.г., все още не са извършени, което доведе до замразяване на програмата. 

Условията на МВФ за предоставяне на финансирането включват няколко реформи,  включително гъвкав разменен курс и приватизиране на държавни предприятия. 

Инфлацията в Египет отбеляза рекордното си ниво от 38 процента през септември м.г. Последните данни показват обаче, че през януари инфлацията в градските райони се е забавила за четвърти пореден месец, достигайки 29,8 процента, което е най-ниското й ниво от единадесет месеца.

Египетският паунд загуби над половината от стойността си спрямо долара от 2022 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg