EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото „потопи” унгарския форинт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото „потопи” унгарския форинт

mail17:00 | 04.01.2012прегледи 1149 коментарикоментари 0


Курсът на унгарския форинт достигна нов исторически минимум спрямо еврото на фона на нарастващата несигурност за постигане на споразумение с Международния валутен фонд за финансова помощ и безпокойството от икономическата политика на правителството, предаде AP.

В следобедната търговия (13:00 часа българско време) унгарската валута потъна до 320,18 форинта за едно евро, прехвърляйки минимума от 317 форинта, отчетен преди два месеца. Унгария иска спасителна финансова помощ от МВФ и ЕС, но предварителните разговори приключиха преждевременно през декември, тъй като правителството прокара нови закони, за които се твърди, че накърняват независимостта на централната банка. Преговорите с МВФ трябва да бъдат възобновени следващата седмица във Вашингтон. Инвеститорите са скептични и за устойчивостта на икономическата политика на правителството, което прибягна до "нестандартни" методи, за да гарантира, че бюджетният дефицит ще остане в рамките на предписанията на ЕС.

Вчера Европейската комисия съобщи, че все още не е решила дали да започне официални преговори с Унгария този месец, както е планирано, по молбата й за финансова подкрепа, като отбелязва, че проучва новоприетите конституционни промени, които може да са в разрез с законите на ЕС, припомня DPA. "Европейската комисия изцяло уважава правото на страните членки да променят националните си конституции, посочи днес говорителят Оливие Бейли, цитиран от DPA. Той обаче добави, че законите трябва да бъдат в съответствие с "основните европейски ценности." Ако ЕК установи, че реформите са незаконни и Унгария не ги промени, страната може да бъде изправена пред Съда на ЕС и да й бъде наложена глоба.

Форинтът отслабваше през последните месеци, но ускори резкия си спад след приемането в петък на закон за централната банка, който е критикуван от ЕС и Международния валутен фонд, отбелязва AFP. В анализ на банката CIB от групата Sanpaolo Intesa се посочва, че отслабването на унгарската валута се дължи на слухове в медиите, които решително се опровергават от правителството. Според тези слухове правителството на Виктор Орбан желае да сложи ръка на валутните резерви на централната банка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg