EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото се понижава, независимо от помощта за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото се понижава, независимо от помощта за Гърция

mail10:30 | 03.05.2010прегледи 898 коментарикоментари 0


На специална среща в петък лидерите от еврозоната официално ще обявят най-голямата финансова помощ, отпускана досега на страна членка, с надеждата, че ще успокоят
пазарите, които се опасяват, че спасяването на Гърция може да бъде първата от поредица подобни акции, информира Ройтерс.
Въпреки споразумението, постигнато между ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) в края на миналата седмица, днес курсът на еврото се понижи заради съмненията дали Гърция може да изпълни строгите мерки за икономии, които тя обеща в замяна на финансиране на стойност 110 милиарда евро (146 милиарда долара) и дали и други страни от еврозоната не са уязвими.
Икономисти посочват, че като спешната помощ не успее да вземе превес над скептицизма на инвеститорите - и да получи необходимата парламентарна подкрепа в Германия и други държави от ЕС, то европейците ще трябва в крайна сметка да се бръкнат с половин трилион евро (650 милиарда долара), за да спасяват страните членки със слаби финанси.
Еврото, което анализаторите очакваха, че ще тръгне нагоре след принципното споразумение по спасителния план на Гърция, днес спадна с 0,9 на сто до 1,3221 долара в азиатската междубанкова валутна търговия, след като непосредствено след
новината за постигната договореност се бе повишило до 1,3359 долара за евро.
Икономисти прогнозират, че курсът на еврото ще продължи да отслабва заради политическата несигурност и съмненията, че Гърция ще бъде в състояние да удържи на обещанията и да намали значително разходите си, като в същото време вдигне данъците.
Гърция планира да сведе бюджетния си дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт до 2014 година спрямо 13,6 на сто през 2009 година.
Договорената в края на миналата седмица спасителна акция на страната членка от еврозоната е първата по рода си и цели да бъде преодоляна дълговата криза, която разтърси пазарите, да запази доверието в еврото и да не допусне проблемите на Гърция
да се разпространят и в други страни със слаби финанси като Португалия и Испания. В същото колебанията на Берлин дали да бъде одобрен спасителният план за Гърция породиха паника на пазара, отбелязва Ройтерс.
Лидерите на еврозоната ще се срещнат в петък на специална среща, на която официално се очаква да обявят отпускането на помощта за Гърция след седмици на тежки преговори и отлагане заради съпротивата на общественото мнение срещу подготвяното благодеяние за Гърция.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg