EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврото поевтинява след изборите в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото поевтинява след изборите в Германия

mail13:40 | 25.09.2017прегледи 5952 коментарикоментари 0


Еврото поевтинява в сутрешната валутна търговия след изборите в Германия, на които за четвърти път победи партията на Ангела Меркел, но затвърди позицията на крайно десните, които ще създават проблеми на новия-стар канцлер при формиране на управляващата коалиция.

След близо 5 часа търговия на азиатските пазари еврото губи 0,2 процента, до 1,1933 долара, но възстановява част от загубите, тъй като още на старта на днешната търговия се смъкна с 0,5 процента, до 1,1896 долара.

В неделя Ангела Меркел победи на изборите за четвърти път и получи възможност да състави нов кабинет, но е изправена пред сериозни трудности за сформиране на управляваща коалиция, заради много слабите резултати на консерваторите и затвърждаване на позицията на крайно дясната антиимигрантска партия „Алтернатива за германия (AfD).

Въпреки победата, блокът на Меркел показа най-слаб резултат на избори след 1949 година, а социалдемократите - партньори на канцлера, съобщиха, че ще останат в опозиция, получавайки по предварителни данни само 20,7 процента от гласовете на германците.

Политическата неопределеност също оказа натиск върху новозеландския долр, тъй като нито една партия не получи мнозинство в провелите се в страната извънредни парламентарни избори в неделя. „Новозеландецът загуби 1 процент, до 0,7265 американски долара.

Британският паунд прибави 0,3 процента, до 1,3541 долара, след понижението миналия петък, когато международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания, като посочи за аргумент, че правителството няма да може да реализира плана си за отслабване на дълговия натиск, тъй като Brexit се очаква да окаже натиск върху икономиката.

Японската йена спадна с 0,2 процента спрямо долара, до 112,19 йени, в очакване премиерът на Япония Шиндзо Абе да обяви днес или утре датата за новите предсрочни избори, като най-вероятната е 22 октомври.

Проучване, проведено в почивните дни от вестник Nikkei, показва, че 44 процента от избирателите планират да подкрепят Либерално-демократическата партия на Абе, а само 8 процента - опозиционната Демократическа партия./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg