EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото в отстъпление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото в отстъпление

mail12:10 | 31.10.2011прегледи 400 коментарикоментари 0


След оптимизма, на който бяхме свидетели през изминалите 3 седмици, тази седмица започва с понижение на еврото спрямо долара. „След ръста е нормално да видим корекция, коментира Пламен Пейчев от Trader.bg. „Какво ще е представянето на европейската единна валута в следващите дни ще зависи най-вече от новините около срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 в Кан, Франция, която е планирана за 4-5 ноември. На тази среща се очаква страните извън Еврозоната да продължат натиска си за по-ефективна работа по новите анти-кризисни мерки”, допълни той.
Тепърва ще разберем дали понижението на еврото е само временна корекция или ще се оправдаят скептичните очаквания на икономисти и анализатори, че съмненията на инвеститорите отново ще нарастват.
„Въпреки нестабилността в момента, не очаквам да се сбъднат най-песимистичните прогнози, че Гърция и другите най-силно засегнати от дълговата криза страни, ще излязат от Еврозоната , тъй като това не би им помогнало, а само би задълбочило проблемите им”, коментира Пламен Пейчев.
Той припомни, че през изминалата седмица (24-28 октомври) единната европейска валута отчете ръст спрямо долара, като завърши с повишение от 1,9% до 1,4196 Това се случва за трета поредна седмица. Валутната двойка EUR/USD, достигна 1.4246 (данни към четвъртък 27 октомври, късно вечерта), което е най-високото ниво от началото на септември. Причината за повишаването на цената на еврото е нарастващият оптимизъм сред участниците на пазара. Те очевидно са сравнително спокойни за икономическото и финансово състояние на Европа в момента и смятат, че европейските лидери са направили достатъчно за спиране на дълговата криза в района. От друга страна става ясно, че очакванията им за изхода от срещата на европейските лидери са били твърде ниски.
Миналата сряда (26/10) лидерите от ЕС повишиха спасителния си фонд до 1 трлн. евро и се споразумяха за втори спасителен пакет за Гърция по време на срещата си в Брюксел. Новото споразумение за Гърция ще намали техния дълг до 120% от БВП до 2020 г. от предвижданите 170% за следващата година. Договореното публично финансиране от 130 млрд. евро, заедно с 50% опрощаване на дълга, следват първия пакет, отпуснат през май 2010 г. от 110 млрд. евро.

 


Тагове: евро, стойности
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163