EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврото - сметки за разчистване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото - сметки за разчистване

mail17:15 | 11.06.2010прегледи 51449 коментарикоментари 0

 

 

Екип на Economynews.bg
Почти 12 години след появата си най-младата световна валута - еврото преживява особено тежки моменти. На карта е поставено бъдещето й. Големите дългове на европейските държави и слабият икономически ръст в ЕС са в основата на драматичното обезценяване. Два фактора, които нямат решение сега и веднага, нужно е време, през което се очакват и нови атаки.
Случващото се с европейската валута, описано в графиката, продължава и през първите седмици на юни - нови спадове, последвани от слабо повишение на стойността. Напрежението на валутните пазари се пренася и върху търговията със злато, петрол, не е изключено, през есента това да окаже влияние и върху цените на суровините. Неизменният въпрос е ще оцелее ли е еврото? За да се приближим до отговора, трябва да се види кой и кои е във финансовата драма?

ЕС и еврозоната
В сложната комбинация водеща е Германия. Тя неколкократно заяви, че ще запази европейската валута и че това е въпрос на оцеляване на самия ЕС. В замяна Берлин не само настоява, но вероятно ще постигне и по-строги правила при ограничаване на бюджетните дефицити в ЕС.

Китай
В края май Пекин увери финансовите пазари, че инвестициите му в евро, остават ключови. Страната има най-големите валутни резерви в света на стойност от над 2 трлн. долара. В тях доларът и доларовите активи имат най-голям дял, следвани от еврото.

Wall Steet
Без да се дава воля на конспиративното начало, да припомним предишни случаи на атаки срещу определени валути в света.

Черната сряда
На 16 септември 1992 година финансистът Джордж Сорос чрез къси продажби продава на борсата повече от 10 млрд. Паунда. Великобритания обезценява валутата си, той печели около $1,1 млрд. Английската банка изтегля паунда от Европейската монетарна система, а Сорос получава прякора "човекът, който взриви Английската Банка". Тогава той атакува най-вече "преддверието" Европейския обменен механизъм (European Rate Mechanism, съкратено ERM), като щурмува най-слабия му член - британския паунд. Атаката не само девалвира паунда, но разпадна на ERM (днешното "преддверие" на Еврозоната). Генералната цел на Сорос бе да срине общата монетарна политика на ЕС и успя.
 
Хонконгският долар
През 1998 година по време на азиатската криза хедж фондове атакуват хонконгсткия долар, който е защитен с валутен борд. Те прилагат същата технология като тази при британския паунд. Купуват “на късо” хонконгски акции, продават ги за местни долари, а последните превръщат в щатски, като общата сума, която се изсипва на пазара е $30 млрд. Идеята е хонконгската валута да бъде обезценена, да се вдигнат лихвите, а при срив на борсата хеджфондовете печелят от късите си позиции. Властите на Хонконг обаче изкупуват акции, като атакуват пазара с огромни резерви от щатски долари. Фондовете губят и се оттеглят.

България и европейските дела
Учудващо, но спадът на еврото поне засега не създава напрежение сред българските вложители. Няма индикации усилено да се конвертира евро в други валути - долар, швейцарски франк или паунд. А и това вече се е случвало. През  2001 година еврото беше изключително слабо. Курсът евро-долар беше стигнал до 2.20, 2.30, 2.40 лв. за един долар. Тогава нищо особено не се случи с българската икономика. Бордът си работеше. Второто много важно нещо, което трябва да имаме предвид е, че когато една страна влиза във валутен съюз, както са  страните, членки на еврозоната и такава, която имитира валутен съюз, създавайки валутен борд и фиксирайки валутата си към някаква икономическа зона, както в случая към еврото, това на практика е решение да използваш валутата на икономическата зона и всички икономически играчи трябва да се адаптират към това, че в дадената страна валутният курс и стойността  пряко следва от стойността на местната валута. В случая на хората трябва да им е ясно, че българският лев няма собствен смисъл, той е нещо като огледално отражение на еврото.  Когато еврото е скъпо и левът е скъп, когато еврото е евтино и левът е слаб.

Купувайте евро
Огромните държавни дългове на страните-членки, обезценката с почти 20% на единната валута, съмнения, че европейските банки нямат достатъчно парични наличности и отново могат да бъдат атакувани от пазарите, стресират ЕС и цялата европейска финансова и икономическа система и в този момент.
От няколко дни обаче известни американски валутни инвеститори започнаха да говорят за предстоящо възходящо рали на еврото. „Всички са така негативно настроени към еврото, че моментът изглежда доста подходящ за покупки на единната валута”, смята легендарният инвеститор Джим Роджърс, цитиран от CNBC. „Такива моменти обикновено индикират началото на рали“, казва още той.
Има ли резон в такива прогнози, предстои да се види. Сигурно е обаче, че ще последват нови месеци на драматични обрати в живота на еврото. Как ще завърши това – разпад на еврозоната, създаване на еврозона за отбрани страни, запазването й в познатиявид, но с други правила и механизми, е въпрос на бъдеще. 

 

Финансовата криза не е приключила, предупредил днес финансистът Джордж Сорос във Виена. “Едва навлизаме във второто действие на драмата, в което финансовите пазари губят доверие в държавните дългове”, казва Сорос, цитиран от CNBC.
„Ние сме в положение, което зловещо напомня за Голямата депресия. Кейнс ни учеше, че бюджетните дефицити са съществени за антицикличната икономическа политика, но въпреки това много правителства сега са принудени да ги намаляват под натиска на финансовите пазари. Това може да тласне световната икономика към ново рецесионно дъно.”

За интерактивната графика са ползвани данни от: ЕЦБ, МВФ, Евростат,ФЕД и други източници, чиято информация е публична. 

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: