EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Евростат ще проверява внезапно държавите членки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евростат ще проверява внезапно държавите членки

mail13:31 | 18.06.2010прегледи 653 коментарикоментари 0


Европейският парламент прие вчера резолюция относно засилването на правомощията на Евростат и подобряването на качеството на бюджетните статистики, съобщи българската пресслужба на ЕП, цитирана от БТА.
В документа евродепутатите подчертават необходимостта от приемането на минимални стандарти за статистическите данни и искат Съветът да спази поетия ангажимент за даване на повече одиторски правомощия на Евростат. Те настояват също така
Евростат да може да извършва неочаквани инспекции в държавите членки за проверка на статистическите данни.
Приетата резолюция предхожда позицията, която ЕП ще даде в близко бъдеще по отношение на предложението на комисията за даване на повече правомощия на Евростат и очертава необходимите политически решения за избягване на нова ситуация като случилата се с Гърция.

 

Държавите членки трябва да променят своето отношение

 

Резолюцията изразява безпокойство от липсата на политическа воля в Съвета за вземане на необходимите мерки за засилване на правомощията на Евростат. Тя призовава Съвета да предприеме обещаните действия и да не повтаря грешката от 2005 г., когато няколко държави членки блокираха приемането на подобни мерки, въпреки че вече бяха налице безспорни доказателства, че правилата и тяхното прилагане не са адекватни.
Депутатите призовават държавите членки да приемат "безрезервно необходимостта от редовен диалог и посещения за задълбочен мониторинг" на Евростат, като същевременно осигуряват повече и по-качествена информация, отколкото до момента.

 

Качествените статистики са в основата на доброто икономическо управление

 

Резолюцията подчертава, че точните статистики и подобрената проверка на надеждността на информацията са основни предпоставки за ефективността на новата система за икономическо управление.
ЕП призовава Съвета да приеме законодателното предложение на Комисията за засилване на правомощията на Евростат, като според депутатите това предложение представлява "необходимия минимум" в тази насока.
По отношение на качеството на статистическите данни, резолюцията призовава комисията да предложи обвързващи правни мерки, които да задължат държавите членки да прекратят практиката на използване на задбалансови дългови структури,
които позволяват временно скриване на правителствения дълг.
Депутатите изискват също така Евростат да "положи всички усилия, за да предотврати възможността методологични недостатъци и неразрешени административни проблеми, като например в случая с Гърция, да се появят отново в други държави членки". За да се избегне това, държавите членки трябва да предоставят на Евростат данни за публичните финанси въз основа на стандартизирани международни счетоводни методи, чрез които се получават сравними резултати.

 

Следващи стъпки

 

След приемането на резолюцията, парламентарната Комисия по икономически въпроси ще продължи своята работа по законодателното предложение, за да може новите правила да бъдат приети възможно най-бързо.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1164