EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Евростат през есента проверява бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евростат през есента проверява бюджета

mail14:53 | 21.06.2010прегледи 773 коментарикоментари 0


Проверката на Евростат ще е през есента  и ще е рутинна, заяви министърът на финансите Симеон Дянков след среща днес с комисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен. На срещата българският финансов министър е представил подробна информация за ревизията на държавния бюджет на страната ни за 2010 г. и е изтъкнал, че "ревизията е все още в парламента и окончателните цифри ще дойдат в края на този месец, предполагам,след като парламентът одобри новата бюджетна рамка".
В  разговора, в който са участвали и хора от екипа на комисаря Оли Рен, са поставени  много въпроси за бюджетната консолидация през тази година. 
Обясних къде ще има допълнително орязване на разходи. Попитах също кога да се очаква визитата на Евростат. Потвърдено бе, че това е рутинна визита, която е не само за България, а за всички страни в Европейския съюз. Ще стане в рамките на есенната (икономическа) прогноза на Европейката комисия или през есента. По време на визитата ще бъдат гледани цифрите за 2009 г. и икономическата прогноза. Тя не е променяна  - 1 на сто растеж през тази година, каза Симеон Дянков.
В разговора бяха изчистени темите около ревизирането на бюджета. Обясних, че ревизията е още в парламента и официално можем да нотифицираме за нея едва след приемането й. Зададени бяха много въпроси и с отговорите се надявам, че са изчистени темите, обобщи той.
Двамата са обсъдили също случващото се в Балканския регион - в Гърция и Румъния,  инвестициите от тези страни в България. Информирах, че се забелязва тенденция за навлизане на румънски инвестиции, изтъкна финансовият министър.
В разговора е станало дума и за обявения в България свръхдефицит и връзката му с необезпечени договори от предишното правителство. 
Това е повече тема на Евростат, отколкото на Европейската комисия. По време на визитата на Евростат ще бъде разгледан и този проблем. Обясних,  че това е било неприятна изненада в края на  януари. Посочих също всички стъпки, които се вземат, обясних, че в рамките на този бюджет планираме 660 милиона лева за договори, които не са платени от предишното правителство. Говорихме, че и в други държави от Европейския съюз след избори е имало подобни неприятни разкрития и как това да се избягва в бъдеще, заяви Симеон Дянков.
Във връзка с изказаното мнение от Оли Рен, че проверката на Евростат у нас е предизвикана и от недостатъчна и объркана информация, финансовият министър коментира: "Нашата  интерпретация е, че нотификация може да се направи, след като
актуализацията на бюджета е приета от парламента. Отговорихме на много въпроси, готови сме да отговаряме и на други, за да е ясно, че водим прозрачна чиста политика, която е в интерес и на Европейската комисия, и на  България".

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg