EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европроекти, които се реализират в област Ст. Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европроекти, които се реализират в област Ст. Загора

mail18:00 | 28.02.2019прегледи 1025 коментарикоментари 0


На територията на област Стара Загора за подобряване на пътната инфраструктура са инвестирани 11 млн. лв. от бюджета и още 41,7 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, стана ясно от думи на регионалния минисътр Петя Аврамова, която бе в Стара Загора.  

В момента с пари по ОПРР се модернизират 30 км от второкласния път Стара Загора - Раднево, който свързва двете общини с магистрала „Тракия“. Рехабилитира се и второкласният път Чирпан - Симеоновград, който не е ремонтиран от 40 години, но е алтернативен маршрут на автомагистрала „Марица“ и на пътя Поповица – Хасково. Сега се полага нова асфалтова настилка, слагат се ограничителни системи. Така хората ще могат да пътуват бързо, удобно и сигурно. 

През тази година ще се проведат всички необходими процедури за актуализация на техническия проект за разширяване на пътя от АМ „Тракия“ до Стара Загора, който е от преди 12 години и предвижда изграждане на две допълнителни ленти. Така новият проект ще отговаря на всички съвременни изисквания за пътно проектиране, а и ще е ясна цялата стойност.

Извършват се и всички административни дейности, свързани с изграждането на тунела под Шипка, който е сред приоритетите на правителството. Изготвен е разширен идеен проект за съоръжението, което ще бъде с две ленти за движение и аварийна галерия. Индикативната стойност е около 520 млн. лв. Има два варианта за строителството му. Единият е чрез публично-частно партньорство или концесия, а другият е да се финансира със средства от бюджета. „Все още нямаме одобрен вариант, преговорите продължават, като имаме и заявен интерес за концесия на тунела и магистралата Русе-Велико Търново от китайска компания“, посочи Аврамова.

В момента се извършва съгласуване на парцеларния план, касаещ изграждането на западния обходен път на Казанлък, който да поеме трафика от южната страна на съоръжението. Със съвместно финансиране между АПИ и община Казанлък ще се ремонтира и надлез „Арсенал“, по който минават 12 000 души, работещи във военно-промишления завод.

С европейски средства се облагородява градската среда, подобрява се транспортът, санират се училища и детски градини в област Стара Загора, коментира още министърът. По ОПРР 2014-2020 са сключени 22 договора за общо 119 млн. лв. на територията на областта.

Първият завършен обект е реконструираната Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Община Гълъбово, където днес учениците получават своите професионални умения в приятна и комфортна среда.

В Стара Загора се модернизира и градският транспорт. Предвижда се въвеждане на автоматизирана система за таксуване, което е удобство за гражданите. Проектът включва и купуване на нови превозни средства.

Нови автобуси ще има и в Казанлък. За удобство на гражданите се въвежда информационна система за градския транспорт, обновяват се 23 спирки. Министър Аврамова призова общините за максимална мобилизация при изпълнение на проектите, които навлизат в решителна фаза. Желанието е финансирането през новия програмен период да бъде насочено приоритетно към развитието на регионите, така че проектите да не решават проблемите само на една община, а да водят до икономически растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg