EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейците променят ваканциите си заради мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейците променят ваканциите си заради мигрантите

mail11:10 | 17.03.2016прегледи 850 коментарикоментари 0


Миграционната криза е повлияла на избора на холанците за дестинации, където да прекарат почивката си, сочи проучване на холандската корпорация NOS, проведено сред най-големите туроператори в страната. „Отправящите се на почивка холандци не искат да се занимават с бежанци. Затова интересът към екскурзии до Турция и някои гръцки острови силно намалява. Вместо тях, туристите предпочитат Испания, Португалия и други сравнително спокойни дестинации като Кабо Верде“, показва проучването.

България представя своите черноморски курорти и буйна природа на тазгодишния ITB туристически панаир с надеждата да привлече туристите, чувстващи се застрашени в по-рано популярните дестинации като Египет и Тунис, предаде IOL.
„Очакванията са толкова големи, че много хотелиери са загрижени дали ще имат достатъчно легла“, заяви Пламен Бакалов - консул по икономическите въпроси в консулството на България във Франкфурт.
Атаките в туристическите забележителности, включително на тунизийския бряг и в Париж, през изминалата година понижиха доверието на пътниците. Южната съседка на България - Турция също стана жертва на серия от нападения от ислямистките бойци и кюрдските сепаратисти, докато Гърция е на фронтовата линия на кризата с миграцията в Европа. От тази ситуация печелят дестинации, възприемани като по-малко рискови да станат мишена на атаки, като Испания, Португалия и България.
Туроператори в българския черноморски град Варна съобщиха, че летните резервации от Германия в момента са се повишили с 12 процента в сравнение с този период на миналата година. Очаква се резервациите, направени от руснаци, да се увеличат с 10-15 процента.

40% е спадът на български туристи за Турция по Великден, обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Само за първите 2 месеца на годината българите, пътували за Турция, са били с 18% по-малко от предната година, а заради последните атентати спадът за лятото се очаква да е над 50%, каза Драганов. Причината е, че терористите се целят в полицаи, военни и туристи, коментира той. Български туроператори също декларират, че за последните 4-5 месеца 30-40% от заявките им за Турция са отпаднали. Това включва както екскурзии до Истанбул и Анкара с автобус или самолет, така и море в Анталия, Кушадасъ и др. За сметка на това се засилвал интересът към Кипър, Гърция, Хърватия, Черна гора и др.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg