EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейското небе блокирано заради стачка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейското небе блокирано заради стачка

mail11:30 | 11.06.2013прегледи 897 коментарикоментари 0


Авиодиспечерите във Франция започват днес тридневна стачка в знак на протест срещу плановете на ЕС да създаде "Единно европейско небе", съобщи BBC. Очаква се стачката да обхване от утре цяла Европа, включително и България. Според авиодиспечерите проектът "Единно европейско небе" ще засегне обществената безопасност и техните условия на труд. Очакват се значителни нарушения на полетите днес на парижките летища Роаси и Орли заради стачката, отбелязва AFP. Генералната дирекция за гражданско въздухоплаване (ГДГВ) призова авиокомпаниите да намалят наполовина полетите до големите френски градове заради очакваните нарушения на полетите.
Сред засегнатите авиокомпании са нискотарифната EasyJet, която ще трябва да отмени около 128 полети всеки ден от стачката, допълва BBC.
Германската авиокомпания Lufthansa е посочила около 125 полета, които трябва да бъдат отменени днес.
Ryanair обяви, че анулира 102 полети до и от Франция днес, като полети през въздушното пространство на страната също ще бъдат нарушени.
British Airways посочи, че полети до и от Франция ще бъдат засегнати.

Партньорите на френските синдикати в 10 европейски страни се готвят да се присъединят към стачката утре или да предприемат други подобни действия. Страните са Австрия, Белгия, България, Франция, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Великобритания и Словакия. Според Европейската комисия, която изготвя европейските закони, липсата на достатъчна ефективност в начина на управление на европейския авиотрансторт води до увеличаване на средния полет с 42 километра. Тя иска контролът на въздушния трафик да се централизира, а не всяка страна да контролира собственото си небе. Според ЕК това би утроило капацитета на въздушното пространство на региона, би намалило разходите и закъсненията. Планът предвижда много национални системи за въздушен контрол ще се слеят в девет функционални блока на въздушното пространство. Според най-големия синдикат на фреските авиодиспечери планът е стъпка към приватизацията. Стачката съвпада с реч днес в Страсбург на еврокомисаря по транстпорта Сийм Калас, който призовава за ускоряване на плана, тъй като недостатъчната ефективност в европейското въздушно пространство струва на авиолиниите и потребителите 5 млрд. евро ($6,6 млрд.) годишно, отбелязва АР.
 Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167