EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейското говеждо ще намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейското говеждо ще намалява

mail18:45 | 19.04.2021прегледи 792 коментарикоментари 0


През миналата година в Европейския съюз са произведени 6,8 млн. тона говеждо месо – с 1,2% по-малко, отколкото през 2019 г., сочат данни на Европейската комисия. Спадът обаче е по-малък от очакванията на ЕК, отразени в краткосрочната есенна прогноза на анализаторите на изпълнителния орган на общността.

До април закланият едър рогат добитък е изпреварвал нивото от 2019 г., но въвеждането на ограничителни мерки за пресичане на разпространението на коронавируса доведе до затварянето на много месопреработвателни предпирятия. Последва известно възстановяване през юни, най-вероятно при отварянето на част от сектора на общественото хранене, като до края на годината производството на говеждо месо се колебаеше около нивата от 2019 г., става ясно от доклада на ЕК.

Що се отнася до производството по държави, картината е разнообразна. В Германия, Италия и Испания е отчетен спад, като най-големият е в Италия – с 48 хил. тона, или 6% спрямо 2019 г. Страната бе сред най-тежко засегнатите от коронавируса в ЕС, а покрай намалялото производство на месо пострадаха и множество заводи за кожени изделия, като почти целият сектор затвори в разгара на пандемията. Забележимо по-слаб е спадът в Полша – едва 0,2%. В Холандия и Ирландия обаче производството на говеждо е нараснало с 2% (14 хил. тона в Ирландия), докато във Франция ръстът е от едва 0,2%.

Въпреки спада в производството през миналата година, ЕС е увеличил износа на свежо и замразено говеждо с 1,3% спрямо 2019 г., като той е достигнал 461 хил. тона – малко над есенната прогноза на анализаторите на ЕК. Основните клиенти са пазарите в Азия, включително Хонконг и Япония, но също така САЩ и Канада. Във Великобритания са доставени 50 хил. тона, колкото са били и през 2019 г. Най-значимо е отстъплението в износа на говеждо за Алжир.

Вносът на говеждо месо в ЕС през миналата година е намалял с 21% до 236,4 хил. тона, като всички основни доставчици отчитат спад на количествата, а в най-голяма степен – Великобритания и Бразилия. Изглежда основната причина са ограниченията, наложени за борба с коронавируса, които доведоха до спад в търсенето на общия пазар на ЕС.

Анализаторите на ЕК прогнозират, че производството на говеждо месо в ЕС ще продължи да намалява, тъй като се отчита спад в поголовието от крави и телета. Очаква се обаче спадът на потреблението в общността и ръстът на световното търсене да поддържат нивото на износа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg