EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейският фонд за отбрана - мощен инвеститор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейският фонд за отбрана - мощен инвеститор

mail16:08 | 12.07.2017прегледи 9125 коментарикоментари 0


Производството и реализацията на отбранителни продукти са важен сектор за българската икономика, който бележи ръст през последните години. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) при откриването на националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“ в Централен военен клуб, София. Събитието се организира от агенцията под патронажа на президента на България Румен Радев и е първото в ЕС, което презентира новия Европейски фонд за отбрана.

Захариева подчерта, че в сектора работят много малки и средни предприятия, като произведените от тях продукти - над 95% се реализират чрез износ на външните пазари. „За предприятията е много важна възможността за включването им във веригата за доставки, осигуряването на трансграничен достъп до пазара и насърчаването на партньорските отношения в съвместни проекти, както и за осигуряване на средства“, отбеляза тя.

Мариета Захариева акцентира на събитието, като средство за българската отбранителна индустрия да намери място в реализацията на европейски проекти, както и да се използва потенциалът за реализиране на общи проекти подкрепени с финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове с двойно предназначение.

Еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска информира, че през следващия програмен период ще започне да работи Европейски фонд за отбрана, който се отнася не само за големите компании, но за всички по веригата за покупка на военно оборудване. Тя каза, че сред условията за получаване на финансиране по проектите ще бъде участието на най-малко 3 дружества от най-малко 2 европейски държави и обща обществена поръчка.

Европейския фонд за отбрана ще координира, допълва и увеличава националните инвестиции в научноизследователска дейност в областта на отбраната, в разработването на прототипи и в придобиването на отбранително оборудване и технологии. Той има две направления:

1.Научно-изследователска дейност:

Научноизследователското направление на фонда вече дава първите си резултати. През тази година ЕС за първи път ще предложи безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко финансирани от бюджета на ЕС. Проектите, допустими за финансиране от ЕС, ще бъдат насочени към приоритетните области, договорени преди това от държавите членки, и принципно може да включват електроника, метаматериали, криптиран софтуер или роботика. Това направление ще бъде финансирано с: 90 милиона евро до края на 2019 г., като за 2017 г. са заделени 25 милиона евро.

През 2018 г. Комисията ще предложи специална научноизследователска програма на ЕС, посветена на отбраната, с прогнозен годишен бюджет от 500 милиона евро, което ще превърне ЕС в един от най-големите европейски инвеститори в научни изследвания в областта на отбраната.

2. Разработване и придобиване:

Фондът ще насърчи държавите членки да си сътрудничат при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии посредством съфинансиране от бюджета на ЕС и практическа подкрепа от Комисията. Държавите членки например могат съвместно да инвестират в разработването на технологии за дронове или спътникова комуникация, или в закупуването на хеликоптери на едро с цел намаляване на разходите. Единствено съвместни проекти ще бъдат допустими за финансиране, а част от общия бюджет ще бъде заделен за проекти, свързани с трансграничното участие на малки и средни предприятия. ЕС ще предостави съфинансиране в размер на: 500 милиона евро общо за 2019 г. и 2020 г. по линия на специална програма в областта на отбраната и промишленото развитие.

За периода след 2020 г. ще бъде изготвена по-мащабна програма, с прогнозен годишен бюджет в размер на 1 милиард евро. Програмата ще привлече национално финансиране, като очакваният мултиплициращ ефект е 5. Следователно е възможно да бъде генерирана обща инвестиция за развитие на отбранителни способности в размер на 5 милиарда евро годишно след 2020 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg