EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейските стрес - тестове поставени под съмнение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските стрес - тестове поставени под съмнение

mail12:40 | 20.07.2010прегледи 1253 коментарикоментари 0


Ако гръцките банки са способни да преминат стрес - тестовете, то кои банки няма да го направят. Въпросът повдига в своя публикация The Wall Street Journal, цитирана от електронното издание Ведомости.
Сега икономиката на Гърция е в руини и съответно и финансовата й система. Подобен сценарий е налице и при други страни в Европа.
Ако се вземе под внимание факта, че след като получи резултатите си от стрес - тестовете САЩ трябваше да търси допълнителен капитал за 10 от 19 - те проверени банки, сравнително леките стрес - тестовете на банковата система в Европа ще бъдат свидетелство само за едно - че целят не точно реална проверка, а по- скоро да успокоят инвеститорите. 
„Мисля, че стрес- тестовете ще преминат много леко за тези шест гръцки банки, които ще се подложат на проверка,” прогнозира управителят на гръцката Централна банка Георгиос Провопулос. Преди ден министърът на финансите на страната Георгиос Папаконстантину направи още по- оптимистично изказване: „Пред гръцките банки сега стои ключова проверка. И аз съм напълно убеден, че банките ще ги издържат.”
В същото време анализаторите предполагат, че именно гръцките банки ще се окажат сред първите, на които ще се наложат неизбежни капитални вливания. В този смисъл резултатите от стрес - тестовете може да бъдат подложени под съмнение.
„Има банки в страни като Гърция, които ще покрият без проблем критериите по стрес - тестовете, което би означавало, че сама по себе си проверката не е особено сложна. Смятам, че пазарите ще бъдат разочаровани,” коментира банковият анализатор от CreditSights Джон Реймонд.
Подозренията се задълбочават заради недостатъчната прозрачност, при която се провеждат тестовете. Така например координационният съвет за наблюдения на банковата система така и не разкри подробности за това по какви именно показатели ще се проверяват банките. Известно е само, че такива тестове ще бъдат направени на най- големите европейски банки, на които се падат 50 % от всички активи на страните, участващи в проверката. Съдейки по няколко публични изказвания на европейски законодатели на проверка ще бъдат подложени около 91 банки, отбелязва Ведомости.
В телевизионно интервю преди броени дни управляващият директор на МВФ Доминик Строс - Кан заяви, че най- големите банки в Европа ще преминат стрес - тестовете. Управляващите на Франция и Великобритания коментираха, че всичките техни банки ще издържат проверката. Интересното е, че същата прогноза направиха и властите в Испания.
Анализаторите от RBS преди седмица направиха собствена проверка на испанските банки и съобщиха, че в случай на криза банките в страната ще загубят около 50 млрд. евро.
Пред представители на европейските страни от RBS заявиха, че са убедени, че „при официална проверка обемът на предполагаемите загуби няма да надвиши 20 млрд. евро. Това поставя под въпрос това, доколко задълбочени са очакваните стрес- тестове на банковата система.”
Независимо от силните подозрения сред анализаторите, пазарите се въздържат от подобни песимистични изводи. Точно обратното - оптимизмът на европейските законодатели по отношение на резултатите от бъдещите стрес - тестове се очаква да повиши цената на акциите на банките в Европа, както и да укрепи еврото по отношение на долара и британската лира. Разбира се, очаква се да има и жертви. И някои от тях вече са известни. Сред тях е немската банка Hypo Real Estate AG, която според прогнозите няма да издържи на проверката, съобщи източник на The Wall Street Journal.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg