EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейски фондове спасяват малки и средни предприятия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски фондове спасяват малки и средни предприятия

mail09:40 | 13.11.2009прегледи 2068 коментарикоментари 0


Националният иновационен фонд ще разполага с минимален бюджет от 5 млн. лева за следващата година, с който ще могат само да се обслужат плащания по старите договори, научи БТА от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки.
Има възможност евентуално след средата на следващата година да се отпуснат допълнителни средства, за да могат да се проведат следващите сесии на фонда за финансиране на проекти за насърчаване на иновациите.
Според Бързашки обаче намалените средства във фонда могат да бъдат компенсирани чрез разработването на подобна процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в рамките на интервенциите, предвидени по приоритетна 1 на Оперативна
програма "Конкурентноспособност" . Като пример той посочи в обсега на досегашната подкрепа по програмата да се включат не само стартиращите иновативни предприятия, а всички фирми с подобна дейност.
На заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програмата, което ще се състои в края на ноември, ще бъде предложено одобрението на такава процедура. 
За тази година заради финансовата криза фондът не е разполагал с поисканите 20 млн. лева и практически плащането на дейностите по над 140 проекта е ставало за сметка на средства от бюджета за 2008 г., които са превеждани на фирмите срещу авансови банкови гаранции, обясни Бързашки.

 

ОП "Конкурентноспособност" 

 

От обявените през октомври 2008 г. процедури за подбор на проекти по приоритетни оси 1 и 2 на оперативната програма "Конкурентноспособност"  към момента са сключени общо 404 договора с размер на предоставена безвъзмездна помощ от над 222 млн. лева.
По процедурата за подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти са сключени десет договора като предоставената безвъзмездна помощ е на стойност 22,5 млн.лева.
Бюджетът на тази процедура е 47,9 млн. лева.
По процедурата за покриване на международно признати стандарти са сключени 181 договора, а безвъзмездната помощ по тях е 5,9 млн. лева като бюджетът на тази процедура е 29,3 млн. лева.
По процедурата за технологична модернизация в малки и средни фирми са сключени 171 договора с размер на безвъзмездната финансова помощ  96,5 млн. лева от общо 97,8 млн. лева.
По процедурата за технологична модернизация в големи предприятия са сключени 42 договора, а предоставената безвъзмездна помощ е на стойност 97,1 млн.лева от 97,8 млн. лева общ бюджет на процедурата.
По приоритетната ос 4 на ОП „Конкурентоспособност” Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е процес на реализация, насочен към
подпомагане на интернационализацията на предприятията. Предвижда се по този проект за следващите три години да бъдат осигурени 27 млн. лева за подкрепа на българските фирми в международната търговска дейности и контакти, участие в международни изложения, организиране на търговски мисии.    
Целта на проекта е да помогне малкия и среден бизнес да преструктурира контактите си и търговските дестинации. Бързашки каза, че се очаква агенцията да обяви обществени поръчки по проекта и от януари да започне изпълнението на заложените в
проекта на агенцията мерки.
Проектът предвижда още агенцията да подготвя за бизнеса секторни анализи и стратегии за развитие с методология за промоция на продуктите на фирмите.

 

Последиците от кризата за малките и средни предприятия

 

При намалелите приходи и увеличилата се междуфирмена задлъжнялост в резултат на кризата - финансирането по програми от европейските структурни фондове е вариант за преодоляване на негативните последици.
Основният ефект от кризата върху малките и средните предприятия според Бързашки са намалените приходи от продажби на фирмите. Най-голям е спадът при фирмите - поддоставчици и фирмите, работещи на ишлеме и при компаниите, чиито чуждестранни контрагенти страдат от недостиг на поръчки.
Кризата най-много се усеща в секторите, насочени към експорт и по-малко в тези, които са изцяло насочени към вътрешния пазар. Бързашки изрази личното си мнение, че към момента основният проблем пред малките и средни фирми е междуфирмената
задлъжнялост. По негова прогноза през следващата година тя ще продължи да се задълбочава и това би довело до фалити на компании.
По думите на Бързашки основен стабилизиращ фактор към момента е банковата система, въпреки че тя не съвсем адекватно е реагирала на кризата с намаляване на лихвените проценти.
Наблюдаваното намаление на заетостта до момента има по-скоро оздравителен характер, защото сред малките и средни предприятия имаше свръхзаетост, която целеше презастраховане с работна сила и беше породена от ниската цена на труда, каза Бързашки. Това е причина според него сегашните съкращенията по-скоро да са
саниращи, отколкото да са израз на дълбока криза.
Лично мое мнение е, че може и да има втора - по-голяма вълна на съкращения, когато се усети истинският резултат от кризата, още тази зима, каза Бързашки. Той изрази надежда втората вълна да е минимална или да бъде избегната, защото икономика на
страната ни не е силно експортно ориентирана.
Според Бързашки, ако настъпи оживление в европейската икономика, може да се очаква изнасяне на някои производства в България - главно на дейности, свързани с висока трудоемкост и енергоемкост.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963