EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски компании отписват € 300 млрд. задължения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски компании отписват € 300 млрд. задължения

mail13:02 | 10.05.2010прегледи 694 коментарикоментари 0


Европейски компании са отписали дългове в размер от над €300 млрд. ($383 млрд.) - каквато е и сумата на дълга на Гърция - през последните 12 месеца, заради закъснели плащания. Това става ясно от проучване на шведската компания по кредитен мениджмънт Intrum Justitia, цитирано от Financial Times. Според данните от проучването броят на отписаните задължения се е повишил с 8 % на годишна база през май.
„Проблемът се задълбочава, особено за по- малките компании, които са сериозно засегнати. Те може да имат бизнес, който да оцелее от самосебе си, и да фалират заради проблеми с финансирането. Това е огромно количество пари,” коментира Ларс Уолънг, изпълнителен директор на Intrum Justitia.
Малките компании играят по- голяма роля в икономиката на Европа, отколкото в други региони по света, а броят на фалитите се увеличава, независимо от връщането към икономически ръст. Конкретно притесненията са свързани с готовността на банките да отпускат кредити и около това как новите изискванията към капитала на финансовите институции може да доведе до допълнително дестабилизиране на компаниите.
По думите на Ларс Уолънг „отсъствието на кредитиране провокира разрастване на проблема.” 52 % от 6000 компании, участвали в проучването заявяват, че не са сигурни, че ще получат подкрепата от банките, ако имат нужда.
Съществува и друг проблем освен банките, и това е нежеланието на много компании да теглят кредити, става ясно от проучването.
Наред с негативните тенденции е налице и положителна -  и тя е свързана с по- бързото изплащане на заемите спрямо година по- рано. Средното забавяне сега е 18 дни срещу 19 през 2009 г.
Страните, в които има най- голямо забавяне на изплащането на задълженията са Португалия и Гърция. Следват Чехия, Испания, Италия и Унгария. Сред най- изрядните платци са държавите от северния регион.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg