EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейската икономика е в по-добро състояние

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейската икономика е в по-добро състояние

mail13:00 | 07.09.2010прегледи 1214 коментарикоментари 0


Европейската икономика сега е в по-добро състояние отпреди година. Възстановяването от кризата набира скорост, макар и неравномерно в отделните държави, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред Европейския парламент в специално обръщение за "Състоянието но съюза", предаде БНР. Той добави, че през тази година икономическият растеж ще е по-висок от очаквания, но подчерта, че безработицата остава много сериозен проблем за Европейския съюз.
"Не трябва да си правим никакви илюзии - работата ни далеч не е свършена. Няма място за самодоволство, особено по отношение на безработицата, която остава изключително сериозен проблем. Без структурни реформи няма да постигнем устойчив икономически растеж. Време е да модернизираме нашата социална пазарна икономика и да направим правилните инвестиции в бъдещето си", подчерта Жозе Барозу.
По думите му за Европа е дошъл "моментът на истината", в който тя трябва да покаже, че представлява нещо повече от 27 нации, които вземат отделни решения.
"Ще плуваме заедно или ще се давим по отделно", предупреди Барозу, като за пореден път постави акцент върху нуждата от единство в Европейския съюз.
Жозе Барозу очерта сегашното икономическо, социално и политическо положение в Европейския съюз.
По думите му има пет големи предизвикателства пред съюза през следваща година: справяне с икономическата криза и засилване на икономическото управление, възстановяване на икономическия растеж и увеличаване на трудовата заетост, създаване на европейска зона на свободата, правото и сигурността, започване
на преговори за приемане на балансиран и съвременен бюджет на Европейския съюз и засилване на ролята на съюза в световен план.
За посрещане на някои от тези предизвикателства Европейската комисия ще предложи тази есен стратегия за увеличаване на икономически растеж и за намаляване на безработицата, следващия месец ще представи "нова индустриална политика на Европейския съюз  в глобалния свят", както и план за действие за постигане на по-голяма енергийна ефективност.
Европейската комисия ще обърне също така особено внимание на укрепването на единния пазар в Европейския съюз. От 20 милиона малки и средни предприятия в ЕС едва 8 на сто използват възможностите на трансграничния обмен. Това е недопустимо,
изтъкна Жозе Мануел Барозу.
Расизмът и ксенофобията нямат място в Европейския съюз. Когато се появи проблем в тази област, трябва да действаме отговорно. Отправям най-настоятелен призив да не се събуждат злите духове от европейското минало, изтъкна той.
Гражданите на Европейския съюз искат от нас действия. Днес очертах как виждам тези действия. Това са предложения за укрепване на икономическия съюз, за ускоряване на реформите, за модернизиране на социалната икономика, за постигане на единна
енергийна политика,  за финансиране на европейските проекти, за усилване на възможностите ни за отговор при кризи и природни бедствия, за усилване на ролята на Европейския съюз на международната цена. Убеден съм, че ще успеем и призовавам за
подкрепата на Европейския парламент, заяви в заключение Жозе Мануел Барозу.
След словото на председателя на Европейската комисия европейските депутати взеха отношение към казаното от него и му зададоха много въпроси .


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg