EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа прави суперкомпютър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа прави суперкомпютър

mail10:34 | 19.04.2018прегледи 2092 коментарикоментари 0


България и 15 страни от ЕС ще създадат европейски суперкомпютър - революция в медицината, сигурността, транспорта. Това обяви българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на международна конференция в София под надслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и  промишлени приложения в изключителен мащаб". Във форума участва и министър-председателят на България Бойко Борисов.

Конференцията представлява ключов момент в процеса за оформянето на дигиталното бъдеще на Европа. Българският еврокомисар представи предложението на Европейската комисия за съвместната инициатива EuroHPC, за създаването на която работи активно през последните месеци.

Високопроизводителните изчислителни технологии (ВИТ) са отрасъл от изчислителните технологии, където се работи по научни и технически задачи, за които са нужни толкова сложни изчисления, че не може да бъдат изпълнявани с помощта на обикновените компютри. Използваните при ВИТ машини често са наричани свръхкомпютри или суперкомпютри.

Следващата граница на свръхбързите изчисления е при производителност от порядъка на един ексафлопс (т.е. най-малко 1018 или 1 милиард милиарда изчисления в секунда) и се очаква тя да бъде достигната около 2021 – 2022 г.

Какво е значението на ВИТ за единния цифров пазар?

Предназначението на цифровия единен пазар е да бъдат премахнати препятствията във виртуалната среда и от 28 национални пазари да се създаде един. Напълно работещият цифров единен пазар би могъл да допринесе с 415 млрд. евро годишно към икономиката на ЕС и да създаде стотици хиляди нови работни места. ВИТ имат огромен потенциал за създаване на работни места като част от перспективата на цифровия единен пазар.

ВИТ са ключов фактор най-вече за цифровизацията на промишлеността и за новаторството и конкурентоспособността ѝ. Средата на EuroHPC ще осигури на европейската промишленост, и особено на малките и средните предприятия (МСП), по-добър достъп до свръхкомпютри за разработването на новаторски продукти.

Обработвайки огромни количества данни в реално време, ВИТ играят основна роля за изграждането на жизнена икономика, основана на данни, а цялостната екосистема на ексафлопс изчисленията и големите информационни масиви ще позволи на ЕС да извлече възможно най-много ползи от нея, осигурявайки същевременно високо равнище на защита на данните и сигурност. Инфраструктурата на EuroHPC ще позволи чувствителните данни да бъдат обработвани в Европа, благодарение на което ще бъдат опазени поверителността, собствеността и правото на достъп и използване на тези данни в Европа.

Защо Комисията предлага съвместно предприятие за изпълнение на инициативата EuroHPC?

Сегашните инструменти за финансиране имат ограничения, когато се прилагат по отношение на такова широкомащабно сътрудничество във връзка със свръхкомпютрите. Според една оценка на въздействието бе установено, че най-добре е инициативата да се изпълни чрез съвместно предприятие. Тази правна форма дава възможност за обединение на силите на държавите членки в подкрепа на разработването на общоевропейска високопроизводителна изчислителна и информационна инфраструктура.

С общ бюджет от близо 1 милиард евро Съвместното предприятие ще работи до 2026 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg