EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа овладя огъня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа овладя огъня

mail12:15 | 03.07.2012прегледи 435 коментарикоментари 0


Аманда Марс, в. Паис, Испания
Европа отново овладя огъня, срещата на високо равнище миналата седмица очерта по-конкретни и по-решителни мерки от обичайното, така че пазарите да се успокоят, а този измъчен проект за еврото- спасен. Само че, докато продължава кризата, икономическата слабост все така се е настанила в клуба на еврозоната, парите не текат между банките и Европейската централна банка (ЕЦБ) - пазител на инфлацията - изглежда по-склонна от всякога да свали лихвите под сегашното равнище от 1%, свеждайки ги до най-ниското им равнище в историята на общата валута.

Това е една от формулите за съживяване на буксуващата икономика. Повечето инвеститори очакват твърдо, че ще има такова понижение, а това е повод за размисъл на институцията, която е твърде нерешителна, когато трябва да се направят истински
орязвания на цената на парите. Проучването на Bloomberg сред 27 икономисти, сочи, че ЕЦБ ще обяви на предстоящото си месечно заседание по паричната политика в четвъртък намаление с четвърт пункт до 0,75%, докато прогнозата на икономистите на Barclays е за намаление с половин процентен пункт до 0,5%, а това значително би се отразило на котировките на еврото, според британската банка.
Традиционната анкета, която прави Reuters, дава много сходен резултат: 48 от 71 експерти, участвали в допитването, очакват да има понижение на водещата лихва на ЕЦБ. Главният икономист на банката Петер Прат, подплати тези очаквания, заявявайки за в. "Файненшъл таймс Дойчланд" нещо, което не престава да бъде очевидно – няма нищо в доктрината на франкфуртската организация, което да й пречи лихвите да слизат под 1%.

Далече от САЩ и Япония

Въпреки че е на исторически минимум, това равнище от 1% е твърде далече от цената на парите в Съединените щати (0,25%), Япония (0,1%) или Великобритания (0,5%). "Лихвите би трябвало да се понижат до 0%, това би било велик план за стимулиране и
много важна новина за вложенията в ипотеки в Испания, защото ще доведе до спестяване на 10 милиарда", обяснява финансовият експерт Хосе Инасио Креспо.
Стратегът на Citigroup Хосе Луис Мартинес Кампусано очаква институцията, оглавява от Марио Драги, да одобри в четвъртък тази седмица спад с четвърт пункта и Еuribor-ът, който е референтен за ипотеките, също да се понижи. "Не бива да забравяме, че стабилността на финансовата система също е функция на Европейската централна банка, а очакванията за инфлацията са умерени, така че няма мотив това да не се направи", допълни Кампусано.
В речта си след предишното заседание по паричната политика шефът на ЕЦБ прогнозира, че равнището на инфлацията вероятно ще остане над 2% в еврозоната до края на 2012 година (през май тя бе 2,4%) и предвижданията продължиха да бъдат обвързани с целта на банката в средносрочна перспектива да запази равнището на поскъпване на потребителските стоки близо до 2%.
Европейската централна банка предпочете през последните месеци най-вече да осигурява достъп до ликвидностите си или с други думи отвори кранчето на евтините кредити, за да гарантира средства на (търговските банки) и да е сигурна, че от там пък ще текат кредити към гражданите като не разчита за понижаване на цената на парите по толкова агресивен начин, колкото в Съединените щати.

Лошо управление на лихвите

"ЕЦБ е най-добра, когато трябва да спасява в критични моменти, но тя не управлява добре лихвите: повиши ги през юли, преди рецесията, и направи същото през април и юли 2011 година преди повторния спад", отбелязва Креспо. След това наистина Драги промени курса и понижи водещата лихва с четвърт пункт и през ноември, и през декември, така че тя достигна равнището от 1%, с което и започна годината.
Пазарът освен това очаква да разбере дали ЕЦБ ще обяви в четвъртък нови търгове на евтини кредити след двете обилни порции на обща стойност 1 милиард евро през декември и февруари, облекчили напрежението в банковия сектор в Испания и Италия.
Сега двете страни можаха да си поемат глътка въздух със срещата на високо равнище миналата седмица в Брюксел. Предстои да се изясни бъдещата роля на ЕЦБ по банковия надзор./превод БТА


 


Тагове: Европа, среща
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165