EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа настръхна срещу Moody's

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа настръхна срещу Moody's

mail10:30 | 15.02.2012прегледи 414 коментарикоментари 0


Европейските правителства протестираха срещу поредното намаляване на кредитния рейтинг на редица страни, този път от международната рейтингова агенция Moody's, обещавайки да продължат по пътя на бюджетната дисциплина и икономическите реформи, предаде ДПА.
Късно в понеделник  Moody's промени на "негативна" прогнозата си за Франция, Великобритания и Австрия и понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС - на Испания, Италия и Малта до А3, на Португалия до Ва3, а на Словения и Словакия до А2. Испанският министър на финансите Кристобал Монторо определи  решението на Moody's като "парадоксално" и "противоречиво". Според него единствената причина за това решение е неспособността на ЕС да реши проблема с финансовия колапс на Гърция. В Рим правителството от технократи на премиера Марио Монти не реагира веднага на понижаването на рейтинга на страната.
Австрийското финансово министерство посочи, че понижаването на перспективата на страната не взима предвид последните мерки за балансиране на бюджета и укрепване на банковия сектор. Moody's посочи в съобщението си, че вижда риск в силната експозиция на австрийските банки в Централна и Източна Европа, и че ще понижи  оценката на Австрия, ако се наложи спасяване на финансовия й сектор.
В Лондон британският финансов министър Джордж Озбърн видя в решението на Moody's да понижи перспективата на Великобритания потвърждение на неговата политика на строги икономии. Френското правителство заяви от своя страна, че ще продължи с политиката си на подобряване на конкурентоспособността и растежа, като същевременно намали бюджетния дефицит, информира Reuters.
В Братислава словашкият министър на финансите Иван Миклош увери, че целта за намаляване на бюджетния дефицит на Словакия под 3 процента от БВП остава реалистична въпреки решението на Moody's да понижи с една степен кредитния рейтинг на страната. Пазарите на облигации устояха на понижените рейтинги на Испания и Италия, като на днешните търгове на краткосрочни дългови книжа на двете страни лихвите се понижиха спрямо последните подобни емисии. Лихвите по 10-годишните испански и италиански облигации се повишиха съвсем малко, а доходността при френските и британските облигации остана почти без промяна, отбелязва АФП.

 

 


Тагове: Moody's, рейтинг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg