EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа масово вдига ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа масово вдига ДДС

mail18:00 | 02.07.2010прегледи 2595 коментарикоментари 0


Все повече държавни от ЕС прибягват към вдигане на ставката на ДДС, за да компенсират ниските приходи в хазната, както и да намалят бюджетните си дефицити. Очевидно това се оказва най-бързият и лесен начин да се увеличат приходите кеш, въпреки риска от разрастване на сивия сектор.
До този момент ДДС бе вдигнат в Гърция, като ставките бяха повишени от 9 на 10% и от 19 на 21% за различните видове стоки и услуги. Анализатори се опасяват, че това може да доведе и до скок на инфлацията с около два пункта. От 1 юли тази година Румъния също увеличи този данък, като 19 той стана 24%.
В Испания вече е в сила увеличение на ДДС с два пункта. Мярката е част от усилията на правителството да ограничи обществения дефицит, коментира в статия  френският La Tribune. През май социалистическият кабинет прие план за съкращаване на разходите в размер на 15 милиарда евро за периода 2010-2011 г. Надеждите са, че дефицитът, който излетя на 11,2% от БВП през 2009 г., ще стане 3% през 2013 г. И така, испанският ДДС скача от 16% на 18% и засяга цените на множество продукти като облеклата, електроуредите, алкохола. ДДС се увеличава от 7% на 8% при храните, безалкохолните напитки, хотелиерството и ресторантьорството. Продуктите от първа необходимост (ориз, яйца, хляб, плодове и зеленчуци) не са засегнати. Търговците се надяват, че първите негативни ефекти от това увеличение ще бъдат забавени малко, благодарение на сезонните разпродажби. Испанските медии изчисляват, че увеличението на ДДС ще представлява средногодишно 300-350 евро повече разходи за домакинствата. Автомобилната индустрия предвижда спад на продажбите средно с 30% през второто тримесечие заради увеличението на ДДС, но и заради изчерпването на помощта от страна на правителството.
Също в рамките на план за съкращаване на бюджетните разходи новият британски кабинет съобщи миналата седмица за повишаване на ДДС. От 4 януари 2011 г. той ще стане от 17,5% на 20%. Според британското министерство на финансите мярката ще донесе 13 милиарда лири. Целта е да се намали обществения дефицит на страната от 10,1% от БВП тази година на 1,1% от БВП до 2015-2016 г.
Във Франция подготвят обществото за подобна стъпка. Въпросът е кога ще се случи тя. Според Ален Минк, френски интелектуалец и съветник на президента Никола Саркози, нито една европейска страна няма да избегне увеличение на ДДС с поне 2%. По негово мнение ситуацията в САЩ е много по-зле от тази в еврозоната - общественият дефицит е двойно по-голям в сравнение с дефицита в еврозоната, а и държавната и частна задлъжнялост е по-висока отвъд Океана. Прогнозата на специалиста е, че в даден момент недоверието на пазарите ще напусне еврозоната и ще се прехвърли в САЩ и тогава Барак Обама ще е принуден да направи същото, което в момента европейците предприемат.
На фона на всичко това Германия има намерение да намали ДДС с цел да подкрепи потреблението - вечното слабо място на нейната икономика. ДДС бе увеличен там в началото на 2007 г. с три пункта - от 16% на 19%.

България - ДДС и плосък данък непроменени

 

Преди два месеца България бе много близо до вдигане на данъка, като се обсъждаха различни варианти за по-висок ДДС от сега съществуващия 20%. Правителството обмисляше увеличение на ставката на  22%, 23% дори 24 %. В край на сметка се стигна до решение данъкът да остане непроменен, но да бъдат намалени с 20% държавната администрация и разходите, свързани с нея.

Не се работи върху промяна на плоския данък до края на тази година, заяви пред журналисти в Народното събрание днес министърът на финансите Симеон Дянков.
По думите му този данък е един от успехите на икономическата и данъчна политика, и няма причини да се променя. Напротив, с плоския данък се дава възможност по време на криза и при излизане от нея да се привличат чуждестранни и да се запазят българските инвеститори, посочи той.
Министърът добави, че стремежът на правителството е през 2011 г. ДДС да не бъде повишаван. Смятам, че това може да се постигне, посочи Дянков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg