EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа като Латинска Америка през 80-те

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа като Латинска Америка през 80-те

mail10:00 | 25.05.2010прегледи 943 коментарикоментари 0


Изправена пред икономическата криза, Европа се нуждае най-вече от модел за траен растеж, твърди президентът на Световната банка  Робърт Зелик в интернет изданието на в. Financial Times, цитиран от Франс прес.
"Не става дума на всяка цена да се прилагат строги мерки на икономии, а да се намерят трайни пътища към благоденствието", твърди Зелик.
"ЕС, а между другото и развитите страни, се нуждаят от нещо повече освен бюджетни ограничения, особено ако това минава през натрупване на повече данъци. Те трябва да се възползват от възможностите, предоставяни от растежа в развиващите се страни,
за да не допуснат да имат свое изгубено десетилетие", допълва президентът на Световната банка.
Зелик сравнява обстановката в Европа с положението в Латинска Америка през 80-те години, когато тя стана жертва на дълбоки проблеми с държавния дълг, заради които страните от района бяха принудени да извършат дълбоки реформи.
"Някои развити икономики вече са изправени пред следния проблем: да живееш над възможностите си", отбелязва Зелик.
"Ние обаче сме изправени и пред допълнително усложнение - слабостите в някои части на Европа могат да "заразят" паричните и кредитните системи и дори бюджетните системи на ЕС, а това може да има опасни последици", предупреждава президентът
на Световната банка.
Според Зелик могат да бъдат извлечени поуки от развиващите се страни, "които показват пътя" на растежа. Тези страни са разбрали, че трайното съживяване минава през подема на частния сектор. Компаниите инвестират, ако контекстът на икономическата политика има позволява да постигнат печалба", подчертава Зелик.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037