EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Европа: Едва 25% въздушен трафик през зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа: Едва 25% въздушен трафик през зимата

mail13:41 | 05.11.2020прегледи 665 коментарикоментари 0


Въздушният трафик в Европа тази зима може да достигне едва 25% от нормалните нива в зависимост от развитието на пандемията Covid-19, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) Майкъл О’Лиъри.

О’Лиъри посочи, че прогнозата на Евроконтрол, Европейска организация за безопасност на въздухоплаването, управляваща европейската мрежа за въздушен трафик, за спад на зимния капацитет с 50% от нормалните нива е твърде оптимистична.

"Мисля, че намаленията ще бъдат по-големи. Вероятни са намаления на въздушния трафик с 60, 70, а може би и със 75%", каза той в предварително записана видео презентация след публикуването в понеделник на финансовите резултати на компанията за последните шест месеца до 30-и септември.

Главният изпълнителен директор на "Райънеър" също така очаква през лятото на 2021 година полетите на нискобюджетната компания да бъдат между 50% и 80% от предпандемичните нива.

"На този етап не очакваме да се върнем към пълния ни график от 2019 г.", каза О’Лиъри и допълни: "Разполагаме с различни планове, които варират от 50 до 80% от натовареността през 2019 година".

По-рано в понеделник компанията Ryanair обяви финансовите си резултати, отчитайки загуба от 197 млн. евро през първото полугодие (приключващо на 30-и септемри), тъй като броят на полетите беше намален с 80% до едва 17,1 милиона поради коронавирусната криза.

В същото време приходите спаднаха спрямо година със 78%, достигайки едва 1,18 млрд. евро, като по-голямата част от тях бяха осигурени през второто тримесечие (през летните месеци).

"Като резултат Ryanair намали прогнозните си трафик цели за цялата финансова 2021 година на приблизително 38 милиона пътници", се отбелязва в доклада и се добавя, че компанията очаква вътрешно-европейският капацитет за въздушни пътувания да остане по-малък през следващите няколко години. "Групата очаква да регистрира по-големи загуби през второто финансова полугодие, отколкото през първите шест месеца", заключва нискобюджетната авиокомпания./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg