EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа - спирачка за световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа - спирачка за световната икономика

mail16:15 | 16.04.2010прегледи 851 коментарикоментари 0


Европа е регионът, провокиращ най-големи притеснения във връзка с перспективите пред световната икономика. Това стана ясно след проведеното в края на април във Вашингтон ежегодно събрание на финансови министри, икономически анализатори, представители на ръководството на Централната банка и  влиятелни чиновници, съобщава К2Капитал.
Рецесията, от която целият свят сега се опитва да излезе, започна от САЩ. Сега - американската икономика укрепва с всеки изминал ден и ежегодният й ръст възлиза на 3 %. Надеждите за понижаване на нивото на безработицата постепенно се съживяват, въпреки по- бавния от очакваното темп на възстановяване.
В Япония са налице някои проблеми, но последните статистически данни са обнадеждаващи.
Ситуацията около китайската икономика е нажежена, а Централната банка на страна се е заела с това я балансира. БВП на Китай нарасна през първото тримесечие до 11,9% спрямо същия период на 2009 г., сочат публикуваните в четвъртък официални данни. Това е най- бързия темп на ръст от времето на световната финансова криза, отбелязва изданието.
Средните прогнози на икономистите предполагат ръст от 11.5 % на БВП на Китай за 2010 г. През последното тримесечие на 2009 г. БВП на Китай е регистрирал ръст от 10,7%.
Главозамайващ ръст през първите три месеци на годината регистрира и лидерът на азиатския пазар - Сингапур. Според обявените официални данни икономическият ръст в страната е в рамките на 32.1 % за първото тримесечие на 2010 г. на годишна база. Като очакванията на експертите са базирани на значително по- ниски нива - в рамките на 7 - 9 % ръст през 2010 г.
Какво се случва в Европа? Експертите залагат на 1 % икономически ръст през тази година, като някои страни от европейския регион няма да успеят да избегнат непредвидени неприятности, отбелязва К2Капитал.
През седмицата The Wall Street Journal потърси мнението на икономически анализатори, задавайки им въпроса: „Кой от регион ще е най- голямата заплаха за световната икономика през настоящата година?” 46 % от интервюираните са посочили Европа, а седем - Япония. „Европа балансира на ръба на Големия Каньон,” коментира един от анализаторите. „И през цялото време рискува да не пропадне.”
Водещи икономисти препоръчват усилията да бъдат насочени към формиране на по- устойчив ръст на вътрешното търсене в САЩ, Япония и развиващите се страни. В същото време мнозинството от европейските страни съобщават за „стряскащо ниско ниво” на вътрешно потребление”.
През изминалата година Европейският съюз е произвел стоки и услуги на стойност от $15 трлн. Към настоящия момент този показател в Китай е $5 трлн. Икономиката на Китай обаче, активно поддържана от валутни стимули, вероятно расте по- бързо от необходимото. Европа - напротив - регистрира по- бавен ръст от възможното.
Ръстът на цените в Европа в сравнение с предходната година е  на ниво от 1,5%, което е по- ниско от прогнозите на Европейската централна банка, която залагаше на ръст от 2 %.
Рецесията в Европа настъпи по- късно, отколкото в САЩ. Оттук и възстановяването на европейския регион може да се случи на един по- късен етап.
Обременената от дългове Гърция не е проблем, отбелязва изданието. Това е просто симптом. Нивото на заплатите и цените в Гърция, Ирландия, Португалия и Испания са прекалено високи, за да бъдат конкурентни. Бюджетният дефицит на Гърция за 2009 г. достигна 13 % от БВП, когато пределно допустимата стойност за еврозоната е 3 % от БВП.
Много експерти са на мнение, че световната икономика е пред криза на суверенния дълг.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4177