EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната далеч от икономическо възстановяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната далеч от икономическо възстановяване

mail18:45 | 27.06.2023прегледи 446 коментарикоментари 0


Растежът на частния сектор в еврозоната силно се е забавил през юни, достигайки почти нулево равнище под натиска на затрудненията в производствения сектор. Това сочи публикуваният предварителен индекс на мениджърите по доставките (PMI) на "Ес енд Пи глоубъл" (S&P Global), предаде Франс прес.

Индексът, който се следи внимателно от пазарите, се изчислява на основата на анкети сред компаниите. През текущия месец той се е понижил до 50,3 пункта през юни спрямо 52,8 пункта през май, като прагът от 50 пункта разделя спад от растеж. Юнската стойност е най-ниската от пет месеца и указва "много рязко забавяне в икономическия растеж на региона", обяснява "Ес енд Пи глоубъл". 

Франция отчита най-слабо представяне в еврозоната през юни, със спад на активността както в производството, така и в услугите, който е най-резкият от февруари 2021 година. Същевременно растежът на Германия на практика е в стагнация след три месеца на силно нарастване. 

Данните от проучването показват "връщане към условията на вял растеж" в Европа след "рязкото възстановяване на активността през последните месеци", според компанията за финансова информация. 

Единствената добра новина е, че икономическото забавяне е съпътствано от рязко намаляване на инфлационния натиск. Сега притеснението е насочено към потреблението на домакинствата и бизнеса и към инвестициите, които са сдържани от политиката на Европейската централна банка за по-високи лихви. Опасенията от цените на енергията и затрудненията с доставките намаляват от края на 2022 г. насам. 

Компаниите в 20-те страни, споделящи еврото, заявяват, че "са все по-обезпокоени относно развитието на търсенето, особено предвид нарастващите лихвени равнища и свързаните с това рискове от рецесия", посочва "Ес енд Пи глоубъл".

Данните са публикувани близо две седмици, след като растежът на еврозоната бе преразгледан към понижение. БВП на валутния съюз според новите оценки се е понижил с 0,1 на сто през месеците от януари до март след подобен спад през октомври-декември, което означава, че през зимата еврозоната е била в рецесия (дефинирана като две последователни тримесечия на спад). 

Сега надеждите за възстановяване избледняват. Рискът от по-нататъшен спад на БВП на еврозоната през второто тримесечие се засилва през юни, посочва Сайръс де ла Рубиа, икономист в "Хамбург камършъл банк" (Hamburg Commercial Bank). 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg