EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозоната в подем, поведението на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната в подем, поведението на ЕЦБ

mail09:35 | 08.03.2017прегледи 1137 коментарикоментари 0


Подемът в икономиката на еврозоната означава, че вече не е необходима прекалено разхлабената парична политика на ЕЦБ, заяви германската банкова асоциация BdB и предупреди, че внезапно премахване на стимулиращите мерки може да доведе до сътресение на пазарите на облигации.

Имайки предвид перспективите за икономическия растеж и за инфлацията в региона, ЕЦБ повече не е необходимо да предоставя силен растежен импулс чрез провежданата от нея парична политика. Налице обаче е обща загриженост, че по-малко експанзивната парична и лихвена политика ще доведе до прекомерна реакция на пазарите на облигации, заяви BdB, цитиран от БНР.

Според немската банкова асоциация, една ясна комуникация на ЕЦБ относно политическата ѝ стратегия в бъдеще ще помогне на банката да се справи с тези рискове.

ЕЦБ ще проведе своето редовно заседание този четвъртък (9-и март), като е малко вероятно да даде сигнал за отдръпване от досегашната прекалено стимулираща парична политика до втората половина на тази година или дори до началото на 2018-а година, показват резултати от последно проучване сред водещи анализатори на агенция Ройтерс.

Германската банка асоциация също така прогнозира, че немската икономика ще отбележи растеж от 1,4% през тази година, което би представлявало забавяне след повишение на БВП с 1,9% през 2016-а година, дължащо се обаче най-вече на т.нар. "календарен ефект" (по-малко работни дни през тази спрямо предходната година). За 2018-а година BdB очаква икономически растеж от 1,6 на сто.

Според банковата асоциация, основните икономически рискове са свързани с неяснотата относно предстоящите преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, зараждащият се протекционизъм в световен мащаб, както и с оглед на националните избори във Франция, Холандия и Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036