EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврозона: Спад в сектор услуги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Спад в сектор услуги

mail08:35 | 06.11.2020прегледи 753 коментарикоментари 0


Бизнес активност в еврозоната се сви през октомври до 4-месечно дъно, тъй като втората епидемична вълна на коронавирус доведе до обратното връщане на част от рестриктивните мерки в цяла Европа, което засегна силно сектора на услугите. Това показват окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри, които сякаш предполагат за опасността от двойна икономически рецесия (W-образна рецесия). Трябва обаче да се има предвид, че проучването на IHS Markit беше проведено още преди голяма част от новите ограничения да бъдат въведени в цяла Европа, което предполага още по-слаби данни за ноември.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през октомври до 50,0 пункта от 50,4 пункта през септември, което сигнал за стагнация на икономическата активност.

Спадът на активността в сферата на услугите е в основата на това понижение, като съответният PMI индекс се влоши през октомври до 46,9 пункта от 48,0 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от месец май, когато все още беше в сила първата коронавирусна вълна в Европа.

Най-големите икономики в еврозоната - Германия и Франция, както и останалите членки на еднния валутен блок започнаха отново да въвеждат строги карантинни мерки за ограничаване на втората вълна на пандемията. Това вероятно ще нанесе още по-тежък удар върху сферата на услугите през ноември, тъй като ресторантите, спортните зали и магазините ще останат затворени, а голяма част от хората ще си останат у дома.

"Със затягането на противоепидемичните мерки става все по-трудно да се види как икономиката на еврозоната ще избегне ново спад",  отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенцията IHS Markit и допълни: "За всички държави членки перспективите стават все по-мрачни".

Икономиката на еврозоната се сви с 11,8% през второто тримесечие, когато бяха наложени локдауни на национални нива заради първата вълна на коронавирус. Последва значително по-силно от очакваното възстановяване през третото тримесечие, когато БВП нарасна с 12,7%, след като бяха облекчени голяма част от противоепидемичните ограничения, показаха данни на Евростат, оповестени в края на миналата седмица.

Въвеждането отново на рестриктивни мерки за ограничаване на втората коронавирусна вълна обаче ще засегне много силно сферата на услугите, която по принцип е генератор на европейския икономически растеж.

"Доставчиците на услуги са засегнати особено силно, водени от нарастване на слабостта в сектори, ориентирани към потребителите, като хотелиерството и ресторантьорството, компенсирайки по този начин по-доброто представяне на промишлеността", отбеляза Крис Уилямсън.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg