EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Еврозона: Лек ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Лек ръст на инфлацията

mail17:59 | 01.10.2018прегледи 518 коментарикоментари 0


През септември инфлацията в еврозоната се ускори слабо на годишна база, задържайки за четвърти пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ, показват предварителните данни на Евростат. Основната инфлация обаче се забави изненадващо, което вероятно ще подсили предпазливият подход на европейските централни банкери по отношение на оттеглянето от посткризисните стимулиращи мерки.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши очаквано през септември с 2,1% спрямо година по-рано и след растеж с 2,0% през август. По този начин инфлацията остава за четвърти пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто и отново достигна юлския близо 6-годишен връх от 2,1% (най-високо ниво на инфлацията от последния месец на 2012-а година).

Високата инфлация е в резултат най-вече на продължаващото силно повишаване на енергийните цени, като през септември те се увеличиха с 9,5% на годишна база след тяхно повишение с 9,2% през август. В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 2,7% след повишение с 2,4% месец по-рано, докато цените в сферата на услугите нараснаха за втори пореден месец с 1,3 на сто.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се забави през септември до 0,9% от 1,0% през август и очаквания за повишение с 1,1 на сто. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 904