EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евродепутатите обсъждат износа на зърно от Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутатите обсъждат износа на зърно от Украйна

mail16:09 | 11.09.2023прегледи 472 коментарикоментари 0


Във вторник евродепутатите ще обсъдят с ЕК въздействието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното.

След едностранното решение на Русия през юли да прекрати Черноморската инициатива за зърното, която позволи селскостопански продукти да бъдат изнасяни от украинските пристанища, транзитът през лентите за солидарност, установени в държави, граничещи с Украйна, се очаква да нарасне значително (от три на пет милиона тона стоки на месец). Почти всички изнасяни стоки по тези коридори остават на пазара на ЕС поради високите транспортни разходи за реекспорт.

Евродепутатите ще поставят на Комисията въпрос за това как да се облекчи натискът върху земеделските стопани в страните, които са изправени пред намаляване на цените и търсенето на зърно. Настоящата забрана от страна на ЕС на украинския износ на зърно за Полша, Унгария, България, Румъния и Словакия изтича на 15 септември.

По време на дебат с комисията по земеделие (AGRI) на 31 август комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски се застъпи за удължаване на забраната за внос и предложи високите транспортни разходи по лентите за солидарност да бъдат компенсирани чрез субсидия от ЕС за украински продукти, които ще бъдат реекспортирани извън ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039