EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Евродепутат Неков защитава киселото мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутат Неков защитава киселото мляко

mail16:30 | 09.03.2018прегледи 4298 коментарикоментари 0


Евродепутат Момчил Неков проведе срещи с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на земеделието Румен Порожанов във връзка с казуса за защита на българското кисело мляко и други традиционни наши продукти като българско сирене и кашкавал, съобщиха от  пресофиса на евродепутата.

След присъединяването на България към ЕС всички български хранителни продукти с географски означения е можело да бъдат защитавани единствено съобразно европейското законодателство и схеми. България обаче близо десетилетие е поддържала паралелен регистър, поради това че е страна по т.нар. Лисабонска спогодба за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, който включва и тези български храни. Това е нарушение на европейското законодателство. В момента срещу страната ни се готви наказателна процедура.

Неков запозна министрите с питанията, които вече е отправил към ЕК, а именно: Каква е формулата, по която се изчисляват глобите, какъв ще е евентуалният им размер и има ли заведена такава процедура срещу други държави членки, които поддържат свои продукти в регистър по Лисабонската спогодба и не са ги защитили, като географски означения.

При отделните разговори и с министъра на икономиката, и с министъра на земеделието е договорено и постигнато единно мнение, че по въпроса трябва да се действа бързо и да защитим българските традиционни продукти.

Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие по казуса на европейско ниво.

Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската схема, включително гръцкото сирене „Фета“, а ние имаме само 2 защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886